0

22x Doen in Boedapest

In Boedapest is genoeg te doen en te zien. Hieronder vertel ik je welke bezienswaardigheden er zijn en welke hotspots je absoluut moet bezoeken en dus niet mag missen.

PS. Wil je weten waar ik allemaal gegeten heb? Lees dan mijn blog ‘Eten in Boedapest‘.

#1 Vissersbastion

Het Vissersbastion is een sprookjesachtig bouwwerk aan de Donau aan de ‘Boeda-kant’ en is gemaakt ter ere van het duizendjarig jubileum van Boedapest aan het einde van de 19e eeuw. Je kijkt uit over De Donau, de prachtige bruggen en het Parlement aan de overkant.

#2 Matthiaskerk

Wanneer je het Vissersbastion bezoekt, kun je gelijk langs De Matthiaskerk, want deze staat er naast. Je herkent de kerk aan het mooie, kleurrijke dak.

#3 Parlement

Dit gebouw is werkelijk prachtig en volledig symmetrisch. Het gebouw is 268 meter lang en 118 meter breed. Aan de overkant van de Donau (de Boeda-kant) of vanaf de Donau zelf kun je het Parlement het beste bewonderen. Wanneer je meer details wilt zien, kun je er ook langs lopen. Een aanrader is om een rondvaart over de Donau te maken in de avond. Dan is het gebouw ontzettend mooi verlicht!

#4 Kettingbrug

De brug is 318 meter lang en leuk om over heen te lopen. Hier heb je weer een ander uitzicht over de stad. De brug werd in 1945 in de Tweede Wereldoorlog opgeblazen. In 1949 is de brug weer in de oorspronkelijke vorm opgebouwd. De brug ligt dicht bij het schoenenmonument (Pest-kant)

#5 Schoenenmonument

Een zeer indrukwekkend monument aan de Donau aan de Pest-zijde. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn honderden mensen doodgeschoten aan de Donau. Eerst werden zij gedwongen hun schoenen uit te doen en met hun gezicht naar de rivier te staan. Vervolgens werden zij doodgeschoten en vielen zij in het water.

Het monument is 40 meter lang en er staan 60 paar metalen schoenen. Er worden kaarsjes en bloemen bij het monument neergezet.

#6 Szechenyi

Dit badhuis is het grootste medicinale badhuis in Europa. Het badhuis heeft 15 binnenbaden, 3 buitenbaden en verschillende sauna’s. Wanneer je hier heen gaat is het aan te raden zelf slippers en een handdoek mee te nemen. Handdoeken kun je wel lenen, maar tegen betaling.

Het badhuis is wel wat verouderd en is toe aan een opknapbeurt. Gelukkig zijn zowel de buitenbaden als de binnenbaden heerlijk warm.

Je kunt je spullen in een kluisje doen, dat is gekoppeld aan jouw polsbandje. Dit is gratis. Er zijn ook föhns beschikbaar. Je betaalt ongeveer €17 per persoon om toegang te krijgen tot het badhuis. Leuk voor ongeveer 2 á 3 uurtjes.

Het badhuis is te vinden in het stadspark Stadspark Varosliget.

  

 

#7 Grote markthal

Op de benedenverdieping kun je allerlei etenswaren kopen: groenten, fruit, vis en vlees. Boven kun je traditionele Hongaarse souvenirs kopen.
Op internet had ik hier veel over gelezen en ik wilde hier dan ook echt heen. Echter was ik hier binnen 15 minuten uitgekeken… Leuk om even gezien te hebben, want de markt is wel uitgeroepen tot ‘mooiste markt van Europa’ en won een prijs voor zijn architectuur. Aan de buitenkant ziet de markthal er wel heel mooi uit, maar verder vond ik het qua sfeer e.d. niet veel bijzonders.

  

#8 Vrijheidsbrug

Wanneer je doorloopt vanaf de markthal kom je terecht bij De Vrijheidsbrug. 1 van de 9 bruggen in Boedapest. In 1945 werd de brug verwoest in de Tweede Wereldoorlog en in 1946 werd deze weer in gebruik genomen. Sindsdien heet de brug ook ‘De Vrijheidsbrug’. ‘s avonds is de brug prachtig verlicht en dit is goed te zien tijdens een rondvaart over de Donau.

#9 Szimpla ruïnebar

Ruïnebars zijn vaak te vinden in oude gebouwen die leeg staan of binnenkort gesloopt gaan worden. Soms zijn ze ook zonder dak. Szimpla is één van de bekendste in Boedapest, dit is een oude kachelfabriek. De bar is gedeeltelijk binnen en buiten en je kunt overal wel een drankje halen. De sfeer is gemoedelijk en het is gezellig verlicht. Zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen! Toegang is gratis.

  

#10 Rondvaart over de Donau

Wanneer je in Boedapest bent, moet je de stad ook echt zien vanaf het water, de Donau. In de avond heb je een totaal ander zicht op de stad. Alles is mooi verlicht en je krijgt ook nog eens wat achtergrondinformatie over alle gebouwen en de stad zelf. Wij betaalden €9 per persoon voor een boottocht van 45 minuten.

#11 Stadspark Városliget

De hoofdingang van dit park is bij het Heldenplein, maar je kunt het ook betreden vanaf het badhuis Szechenyi. Mooi en rustig park om doorheen te wandelen.

#12 Vajdahunyadburcht

Wanneer je door het stadspark Városliget loopt, ontkom je niet aan de Vajdahunyadburcht. Deze werd gebouwd in 1896 naar aanleiding van de wereldtentoonstelling. Het is een kopie van het kasteel uit Transsylvanië  in Roemenie. Eerst werd de Vajdahunyadburcht gemaakt van karton en hout, maar omdat het zo populair was bij de bevolking, is het van steen gemaakt.

#13 Heldenplein

Wanneer je door het stadspark gelopen bent, kun je meteen naar het Heldenplein. Het monument werd gebouwd in 1896 ter gelegenheid van de millenniumviering.

#14 Andrássy út

Vanaf het Heldenplein kun je over de boulevard lopen van Andrássy út. De millennium-metrolijn loopt onder de Andrássyboulevard door en samen staan zij sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

#15 Vörösmarty tér

Een bekend plein in Boedapest met rondom winkels en horeca-gelegenheden.

#16 Vaci Utca

De bekende winkelstraat die grenst aan Vörösmarty tér.

#17 Gellértberg

Deze berg is gevestigd in het Boeda gedeelte. De berg geeft je toegang tot de Citadella en een prachtig uitzicht over de stad!

#18 Citadel van Boedapest

De Citadel van Boedapest ligt op de Gellértberg en zo’n 234 meter hoog. Vroeger was het een militaire vestiging en een uitzichtpunt. Het vrijheidsstandbeeld met het palmblad in haar hand kun je vanaf hier goed bekijken. Een monument waarmee de mensen die hebben gestreden voor de vrijheid van Hongarije worden herdacht.

#19 Burcht van Boeda

Dit is het oude koningspaleis en het beste te bewonderen vanaf de andere kant van De Donau bij het Schoenenmonument. Ook kun je deze goed zien vanaf de Gellértberg

#20 Margartha Eiland

Een eiland op de Donau tussen Boeda en Pest in. Het eiland is 2,5 kilometer lang en 500 meter breed. Je betreedt het eiland vanaf de Margarethabrug. Op het eiland rijden geen auto’s, behalve taxi’s en bussen. Het is een groot stadspark waar een kleine boerderij/dierentuin, openluchttheaters, zwembaden, mooie tuinen, de ‘muziek-fontein’ en de watertoren zich bevinden.

#21 West End

Een groot en overdekt winkelcentrum met 4 etages. Je vindt hier alle bekende winkels. Leuk voor een (paar) uurtje(s) shoppen.

#22 St. Stefanusbasiliek

Wanneer je de Andrássyboulevard afloopt, kom je hier terecht. De grootste kerk van Boedapest. Het is omgeven met allerlei horecagelegenheden.


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply