0

5 x eten in IJsland

IJsland is een duur land, dus je kunt aan eten en drinken best veel geld kwijt zijn. Toch kun je het nog redelijk low budget houden, aangezien je in ieder geval overal gratis water krijgt; drinken bestellen hoeft in principe niet. Hieronder geef ik je tips waar je kunt eten in IJsland en tips hoe je de prijzen laag kunt houden.

#1 Gló

Dit restaurant zit in Reykjavik en als je er niet naar op zoek bent, loop je er zo voor bij, aangezien de ingang in een zijstraatje zit. Vervolgens ga je met een trap naar boven.
Ze serveren, zoals ze zelf zeggen, gezonde maaltijden en als je voorkeur hebt voor raw, veganistisch of toch met vlees, is dat voor hen geen probleem.
Je bestelt je eten aan de bar en neemt het ook zelf mee naar de tafel. Je kunt kiezen uit 3 verschillende salades + een hoofdgerecht. Ik had een veganistische lunch: salade met spinaziequiche. Voor 2 personen waren wij €32 kwijt.

#2 Mia’s Country Van

Wanneer je van de Skogafoss waterval afkomt, heb je na die flinke tocht naar boven en naar beneden wel trek gekregen. Gelukkig staat er iets verderop een kleine foodtruck waar fish and chips wordt verkocht: Mia’s Country Van. Deze is niet te missen, want de foodtruck is rood met witte stippen. Wel betaalden wij €32 voor 2 bakjes, echt ontzettend duur, maarja, als je trek hebt, heb je trek…Wij aten het lekker in de auto op, aangezien het begon te regenen.

#3 Friðheimar

Dit restaurant is echt een beleving en als je tijd hebt, moet je hier dan ook echt langsgaan. Het ligt net voor Faxifoss. Wij gingen op de bonnefooi naar binnen, omdat we het onderweg tegenkwamen, helaas was er op dat moment geen plek. Wel een uurtje later, daarom bezochten wij eerst de waterval en kwamen we later terug.

Wanneer je een tafeltje toegewezen krijgt, vertelt één van de personeelsleden eerst iets over het bedrijf dat wordt gerund door een stel met 5 kinderen. Ze kweken alleen maar tomaten, het hele jaar door. Je raadt dus al wat je hier kunt eten: tomaten, tomaten en nog eens tomaten.


Wat zo bijzonder is aan dit restaurant, is dat je gewoon in de kassen zit naast de tomaten.

Natuurlijk kun je ook nog iets anders dan tomaten eten, maar dit is absoluut wel het hoofdingrediënt.

Wij bestelden de (jaja) tomatensoep. Voor een kopje soep betaalden wij ongeveer €20, hartstikke duur! Maar let op: De soep is onbeperkt en deze kun je zelf halen bij een tafel die ook nog eens vol ligt met heerlijk vers brood. Je kunt dus gerust voor 1 persoon soep bestellen en hier met z’n 2e van eten, dat deden een heleboel mensen! Daarbij krijg je er ook nog een bordje bij met wat komkommer, boter, geraspte kaas, olie en crème fraîch voor in de soep. Deze kun je ook kosteloos bijbestellen.
Verder bestelden wij nog een tortilla met tomaten, mozzarella en basilicum (die je er zelf op kunt doen, want overal staan basilicumplantjes op tafel).

 
En zoals overal in IJsland krijg je hier gratis water, dus als je niet te veel geld kwijt wilt zijn, hoef je geen drinken te bestellen.

Wanneer je weg gaat kun je nog een gratis thee to go meenemen. Heerlijk voor in de auto, zeker als je weer de kou in gaat.

Ik vond Friðheimar een leuk moment in onze reis, het is namelijk weer totaal wat anders dan je bent gewend. Het personeel is vriendelijk, behulpzaam en spreekt goed Engels. Ondanks dat het aan de zeer prijzige kant is, kun je alsnog redelijk low budget eten met mijn tips hierboven, wij waren namelijk €34 kwijt, wat ik eigenlijk best mee vind vallen voor deze lunch op deze bijzondere plek.

#4 Sudur Vik

Dit restaurant lag op ongeveer 15 minuten rijden van ons guesthouse Sólheimahjáleiga. Wij kwamen in het donker aan en konden de buitenkant van het restaurant niet goed zien. Als ik de foto’s op internet mag geloven ziet het er mooi en gezellig uit van buiten! Het restaurant heeft ook glutenvrije en veganistische opties.
Deze avond bestelden we een simpel pizzaatje en kregen we het water er bij. Een pizza is tussen de 1300 en 2800 kronen, wat neerkomt op een bedrag van tussen ongeveer de €10 en €22. De goedkoopste pizza is de pizza margherita. Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt. Wij waren met 2 personen €37 kwijt en dan hadden we geen extra drinken naast het water besteld.

Sudur Vik

#5 Zelf koken

In sommige guesthouses heb je de gelegenheid om zelf te koken. Verwacht niet dat dit veel goedkoper is dan uiteten, want boodschappen doen, is ook duur in IJsland. Wij kochten dicht bij het guesthouse Sólheimahjáleiga wat boodschapjes om een simpele pasta in elkaar te draaien met een stokbroodje. In veel guesthouses worden ook weer producten achtergelaten of al neergezet door de gastvrouw of -heer, zoals olie, peper, zout enz. Dit hoefden wij dan ook allemaal niet te kopen. Daarbij is het ook hartstikke gezellig om in zo’n guesthouse te koken, zeker als het buiten koud is en hard waait en jij zit heerlijk binnen.

 


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply