0

7 x de meest indrukwekkende natuurverschijnselen van IJsland

De natuur van IJsland is indrukwekkend. Naast de watervallen, zijn er nog veel meer natuurverschijnselen te zien in IJsland, die je in Nederland niet tegen zult komen.
Hieronder laat ik je zien wat je echt niet mag missen:

#1 Geisers: Geysir en Strokkur

De vertaling voor geiser in het IJslands is Geysir. Aangezien ons hotel tegenover de geisers stond (Litli Geysir hotel) hebben wij de geisers zowel ’s avonds als ’s ochtends bezocht.
Deze plek ligt op de route van ‘the golden cirkel’ en kun je goed combineren met andere natuurverschijnselen.

De geiser die wij hebben gezien liggen in het gebied Haukadalur. De geiser met de naam ‘Geysir’ is niet meer actief, maar er is nog een andere geiser genaamd ‘Strokkur’ die om de paar minuten uitbarst en het water 20 tot 30 meter hoog de lucht in spuit; dat is echt heel indrukwekkend.
Deze geiser is afgezet met wat touw en daaromheen kun je staan, vervolgens is het wachten…

Soms barst de geiser 2 tot 3 keer achter elkaar uit en de uitbarsting is dan vrij ‘rustig’, maar het kan ook gerust 15 minuten duren, maar dan heb je ook een waar spektakel.
Je kijkt naar een gat met water en wacht op de uitbarsting.

Opeens vormt het water dan een bol en dan barst het er uit. Je voelt dan ook een golf aan warmte door het kokende water wat omhoog spuit. Al snel verdwijnt het water weer in het gat en begint het hele proces weer opnieuw. Ik kon hier echt naar blijven kijken. Het is moeilijk te beschrijven hoe mooi het is, daarvoor moet je het echt zelf ervaren.

#2 Kerið krater

Deze krater ligt aan de weg en is zeer makkelijk te bereiken. De 55 meter diepe krater is 3000 jaar geleden ontstaan na een uitbarsting. De krater is 170 bij 270 meter en je kunt dan ook om de krater heen lopen, zowel aan de bovenkant als beneden bij het water. Let wel op, want nergens staan hekken of touwen.
  

#3  Gletsjers Jökulsárlón en Fjallsárlón

Als ik iets echt heel mooi vond om te zien, dan waren het wel de gletsjers Jökulsárlón. Dit prachtige natuurfenomeen is het grootste gletsjermeer in IJsland.
Wanneer je de auto uitstapt voel je de kou van de gletsjers meteen. Wanneer je geluk hebt en een beetje geduld kun je hier ook een zeehond zien.
Het zonlicht weerkaatst op de witte ijsblokken en dit zorgt voor een prachtig plaatje, zeker met de mist op de achtergrond.
Ik vond het heel bijzonder om dit te zien.

Tegenover dit gletsjermeer vind je nog een zwart ‘strand’ met daarop allerlei ijsblokken. Ook in de zee liggen ze overal verspreid. Prachtig als de zon er op schijnt.

Een andere gletsjer dicht bij Jökulsárlón is Fjallsárlón. Wanneer je de auto parkeert zie je nog niet zoveel, maar zodra je de ‘berg’ opklimt zie je langzaamaan het gletsjermeer verschijnen. In het meer liggen overal ijsblokken. Toen wij er waren hoorden we ineens een soort doffe knal. Op dat moment brak er een stuk ijs van de gletsjer af en stortte in het meer. Helaas is dit dus het gevolg van de opwarming van de aarde.

#4 Noorderlicht

Dit is wel echt iets wat ik van mijn bucketlist af kan strepen: het noorderlicht zien.
Om dit licht te kunnen zien, moeten de elektrisch geladen deeltjes van de zon botsen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen. Op dat moment worden er lichtdeeltjes gegenereerd.

Elke avond hebben we wel naar de lucht gekeken of er ergens een teken was van het noorderlicht. Zelfs als ik ’s nachts even wakker werd, kon ik het niet laten om door het gordijn te gluren. Tot op de één na laatste avond hadden we geen geluk. De laatste avond zagen we dat de lucht heel helder was en ik heb nog nooit zoveel sterren bij elkaar gezien! Met een heldere lucht kun je het noorderlicht het beste zien.

Uiteindelijk keek ik uit het raam en dacht ik ‘wat groen’ te zien in de lucht en ja hoor, dit was het noorderlicht. Na het snel aandoen van onze jas en schoenen, hebben wij zeker een uur kunnen genieten van dit bijzondere verschijnsel in de lucht.
Het lijkt wel alsof iemand in de lucht tekent, het uitgumt en weer opnieuw begint, echt prachtig!

#5 Skaftafell National park

Om de Svartifoss te kunnen zien, moet je het Skaftafell National park betreden. Dit park kun je eigenlijk alleen te voet verkennen. Het stuk dat je moet lopen naar de waterval is goed te doen. Wel moet je ook een stuk omhoog lopen. Onderweg naar de waterval loop je door prachtige natuur. Je kijkt tijdens deze wandeling dan ook je ogen uit.
Toen wij er waren, had het net geregend en vervolgens begon de zon te schijnen. Dat leverde soms mooie foto’s op.

     

Uiteindelijk kom je bij Svartifoss terecht:

#6 Fjaðrárgljúfur canyon

Deze kloof, waar ook een rivier doorheen stroomt is zo’n 100 meter diep en 2 kilometer lang.
Wij bekeken de kloof van bovenaf, maar je kunt ook door de kloof lopen, maar dan moet je wel door de rivier wandelen.

   

#7 Sólheimasandur vliegtuig wrak

Oké, dit is niet echt een natuurverschijnsel, maar het verhaal achter dit wrak is wel weer bijzonder.
De Amerikaanse DC-3 stortte neer op 24 november 1973 en alle bemanningsleden hebben de crash overleefd. Het vliegtuig werd achtergelaten, al missen wel de vleugels en het staartstuk. Niemand weet waar deze gebleven zijn…

Wanneer je de auto parkeert, is het nog zo’n 4 kilometer lopen naar het wrak. In deze omgeving is helemaal niets, behalve zwart zand en de paaltjes die het pad aangeven. Toen wij er waren was het slecht weer. Het regende en de wind was zo hard dat je er op kon liggen.

Uiteindelijk kom je aan bij het vliegtuigwrak en er is op dit wrak na weinig tot niets te zien. Toch vind ik het leuk dat we deze tocht gemaakt hebben, omdat ik nu het verhaal weet achter deze plek.

 


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply