0

8 x doen in Ubud

Ubud ligt ongeveer 3 uur rijden vanaf de haven van Gilimanuk.
In Bali kun je op veel mooie en populaire plekken verblijven zoals: Lovina, Uluwatu, Seminyak en Sanur.
Wij verbleven alleen in Ubud en geloof mij maar, er is daar genoeg te doen om 5 dagen te vullen!

Ubud is weer een zeer drukke stad met heel, maar dan ook heel veel verkeer. Waar je ook kijkt, er zijn overal motors. Soms met 1 iemand er op, maar je hoeft er ook niet van op te kijken als er 4 mensen op de motor zitten. Wanneer je ergens loopt of rijdt hoor je constant getoeter.
Wij hebben voor de dagen dat we in Ubud waren ook een motor gehuurd, dit is tussen de 60.000rp en 80.000rp wat neerkomt op nog geen €5 per dag inclusief benzine!

Wil je weten wat wij in Ubud hebben gedaan? Lees dan door!

#1 Tegenungan waterval

Deze waterval ligt op een kwartiertje rijden van het centrum van Ubud. De waterval is omgeven door veel groen en het uitzicht is schitterend.
Wij kwamen wat later op de ochtend aan en toen was het al vrij druk met veel toeristen. Er wordt gezegd dat het heel vroeg in de ochtend nog rustig is en dat je dan optimaal kunt genieten van deze prachtige waterval.
Ondanks dat er wat meer toeristen waren, tijdens ons bezoek, deed dat niets af aan hoe mooi het hier is.

#2 Monkey Forest

Als je Ubud zegt, vragen de meeste mensen ook meteen: ‘ben je in Monkey Forest geweest?’ Nou, wij (natuurlijk) wel! Een ticket kost 50.000rp, zo’n €3.
Van te voren ben ik door meerdere mensen, die hier al geweest waren, gewaarschuwd: ‘Pas op voor je spullen!’ Met deze waarschuwing in ons achterhoofd gingen we naar binnen, maar niet voordat we de cashewnoten uit de rugzak hadden gehaald. We dachten dat ze deze toch wel zouden vinden…

Eenmaal binnen zie je ze meteen: de loslopende aapjes. Ik vind het altijd een geweldig gezicht en ik kan uren naar deze beestjes blijven kijken.
Ze zien er zo eigenwijs uit en trekken zich niets aan van iedereen die om hen heen loopt.

Niet lang nadat we binnen waren, hing er al 1 aan onze rugzak. Hij (of zij?) had onze waterflesjes aan de zijkant van de rugzak gespot. Deze moest en zou hij krijgen. Hij hing eraan, beet erin en maakte het flesje lek. Het andere flesje hebben we toen maar meteen opgedronken en weggegooid.

Vervolgens zijn we gaan zitten om gewoon even rustig naar ze te kijken. Van dat ‘gewoon even rustig kijken’ kwam weinig terecht, want binnen de kortste keren zat er één op mijn schoot die maar al te graag mijn kralenarmbandjes wilde hebben. Hij bleef er aan peuteren, maar hij kreeg ze niet af om vervolgens naar een andere toerist te gaan, waar hij weer iets anders had gezien.

De waarschuwing ‘pas op voor je spullen’ is zeker waar! Wij zagen zelfs dat een aap een portemonnee uit het zijvakje van een rugtas pakte en vervolgens de bomen in ging. De bewakers en verzorgers van de apen hielpen om de portemonnee terug te krijgen, maar dit duurde wel meer dan een half uur.
Ik raad je zeker aan om naar Monkey Forest te gaan, maar inderdaad, let op je spullen, want het zijn letterlijk brutale apen!

Je kunt hier wel een halve dag doorbrengen, zeker als je af en toe gaat zitten en rustig naar ze kijkt.
Het is leuk om ze te zien eten:

Vlooien:


Hangen en springen:

En ga zo maar door:

Als je goed kijkt zie je soms ook een baby-aapje hangen aan zijn moeder.
De baby-aapjes worden goed beschermd door de oudere apen tegen de toeristen, maar ook tegen de andere apen. Ook dit is mooi om te zien.

Nadat we uit het park waren, namen we nog een lekkere smoothie:

#3 Campuhan Ridge

De ingang van Campuhan ridgewalk zit een beetje verstopt achter het Ibah hotel. Zodra je dit hotel ziet, moet je daar in rijden om de ingang te vinden.

Wij deden de wandeling rond 16.00 uur en daar waren wij achteraf ook wel blij mee. Er is namelijk bijna geen schaduw en midden op de dag zou het dan bloedheet zijn tijdens deze mooie wandeling. De wandeling die je maakt is heel goed te doen over een verhard pad, tussen de rijstvelden.

Als je van natuur houdt, is dit echt een geweldige wandeling. Aan beide kanten is er zoveel groen te zien en vervolgens loop je langs de rijstvelden.
Wanneer je aan het einde bent, kun je nog de rijstvelden in lopen, maar uiteindelijk loopt het wel dood en moet je dus dezelfde route terug.


Aan het einde van de route zijn er nog wat eet- en drinkgelegenheden.
Voordat we terug gingen namen wij nog even een drankje en genoten we van het uitzicht.

Op de terugweg kwamen we nog van alles tegen:
Zwerfhonden ‘vechtend’ om een doekje.

Een hond die echt ging poseren in dit mooie gebied.

Kindjes die aan het vliegeren waren en de grootste lol hadden:

Neem rustig de tijd voor deze mooie wandeling, geniet van het uitzicht en vergeet zeker niet om ergens wat te gaan drinken om de groene omgeving nogmaals te bewonderen.
De rijstvelden hier zijn prachtig, maar er zijn nog veel mooiere! Wil je weten waar? Lees dan punt 8!

#4 Ubud Market

Als je in Ubud bent, ontkom je niet aan de ‘Ubud market’. ’s Ochtends verkopen ze hier vooral groente, fruit en andere voedingsmiddelen, maar na 09.00 uur verandert het in een markt vol met souvenirs. Wij hebben hier zo’n 2 uur rondgelopen en ik vond het heerlijk om overal te snuffelen en alles te bekijken.

Je kunt hier van alles kopen: kleding, beeldjes, sarongs, dingen voor in de keuken, voor in huis en ga zo maar door. Helaas zat mijn koffer al erg vol op de heenreis (zoals altijd…) en kon ik dus niet volledig losgaan op de markt. Natuurlijk hebben we wel wat souvenirs meegenomen. Hieronder een kleine selectie van de gekochte spulletjes.

Als je hier wat koopt, vergeet dan niet om af te dingen! Je kunt het echt veel en veel goedkoper mee krijgen dan ze in eerste instantie zeggen. Wanneer ze zien dat je n toerist bent, zetten ze hee hoog in! Sta je niet achter de prijs? Loop dan gewoon weg. Grote kans dat ze je terug roepen en als je pech hebt, laten ze je gaan… Dan kun je altijd nog ingaan op hun laatste bod.

#5 Gunung Kawi

Deze tempel ligt iets verder van Ubud af, maar is nog steeds heel goed te doen met de motor. De tempel is geopend tussen 08.00 uur en 16.00 uur.
De entree is rond de 15.000rp (ongeveer €1) en je betaalt 2000rp om te parkeren (€0,12).

Net voordat je naar binnen gaat, staan er allerlei mensen met sarongs in hun handen, die ze natuurlijk aan jou willen verkopen. Loop hier gewoon langs, want bij de ingang van Gunung Kawi krijg je een sarong te leen.
Het is wel verplicht om er één te dragen, en ja, ook voor de mannen!

De tempel ligt aan de rivier Pakerisan.
De tocht begint met een trap naar beneden, deze wandeling is alweer prachtig. Je hebt uitzicht op de rijstvelden en andere mooie natuur. Wij waren er vroeg in de ochtend en er waren relatief nog weinig toeristen. Dit zorgde voor een heel rustgevend gevoel.


Uiteindelijk kom je aan bij de 10 beelden die uit de wand van de berg zijn gehouwen. Deze zijn 7 meter hoog en erg indrukwekkend om te zien.

De terugweg is omhoog en best pittig als het zo warm is.
Het is zeker een aanrader om hier langs te gaan, niet alleen voor de tempels, maar ook voor de mooie natuur en de rustgevende omgeving.

#6 Tirta Empul Tempul

Deze tempel bezochten wij op dezelfde dag als Gunung Kawi, aangezien deze heel dicht bij elkaar liggen.
De entreeprijs is 15.000rp, net zoveel als bij Gunung Kawi. Je betaalt hier ook weer 2000rp voor je motor.

Tirta Empul, is een hindoeistische tempel en de naam betekent: tempel van het heilige water.
Het heet niet voor niets zo, want de tempel staat bekend om de bron met heilig water met magische en helende krachten, waarin de Balinese bevolking reinigingsrituelen uitvoert. Ook kunnen toeristen dit reinigingsritueel ondergaan.

Ik vond het heel bijzonder om te zien hoe de lokale bevolking zich wast en reinigt in het water. Iedereen die het water in gaat krijgt een groene sarong om zich heen en vervolgens beginnen ze bij de eerste ‘kraan’ waar het water uitkomt. Er wordt een ritueel uitgevoerd en door het hoofd onder het water te houden wordt het ritueel beëindigd om vervolgens door te schuiven naar de volgende ‘kraan’.

#7 Zilverfabriek

Voordat we naar Ubud gingen heb ik uitgezocht waar je de ‘buddha to buddha’ armbanden kon vinden. Het adres heb ik gevonden en het is zo’n 20 tot 30 minuten van Ubud af met de motor

Wij kwamen er einde van de middag en je kunt hier bekijken hoe het zilver wordt gemaakt.
Ook hier schrok ik weer van de werkomstandigheden: kleine houten krukjes, er staan bierflesjes en de mensen lopen op blote voeten of slippertjes rond. Er wordt binnen gerookt en de stoflaag die overal te zien is, is enorm!

Ondanks de werkomstandigheden maken ze prachtige sieraden. Toen wij de winkel inliepen ging ik meteen op zoek naar de ‘buddha to buddha’ armbanden die hier ‘best to buddha’ heten. Ze maken de armbanden precies na, maar mogen het logo van Buddha to Buddha niet meer gebruiken. Vroeger deden ze dit wel, maar dit is nu verboden.

Ik heb hier twee armbanden en oorbellen gekocht. De armband was iets te groot en ze maken de armband op maat waar je naast zit. Je denkt op dat moment: ‘nu wordt mijn hele armband gesloopt!’ Er wordt gezaagd, gebrandt en geslagen op de armband. Echter halen ze er keurig een schakeltje (of meer uit) en polijsten ze de armband daarna nog.

De prijs die je betaalt wordt bepaald aan de hand van het gewicht van het sieraad. Het wordt gewogen en vervolgens wordt er een rekensom op los gelaten.
In vergelijking met het echte merk ‘Buddha to Buddha’ betaal je ongeveer 1/4 van de prijs voor ‘Best to Buddha’.

De armband die ik heb gekocht is erg mooi, de sluiting is goed en hij lijkt sprekend op het echte merk. Ook de oorbellen zijn op het merkje na niet van echt te onderscheiden.

Mocht je overwegen hier te gaan, dan is dit het adres:
Saraswati Silver
Adres: Banjar Pagutan Kaja Batubulan
Gianvar Bali
Telefoonnummer: 081 999913744
Email: saraswatisilver@yahoo.com

#8 Tegalalang

Je kunt Ubud natuurlijk niet verlaten zonder de Tegalalang rijst terrassen gezien te hebben.
Door heel Ubud zie je de rijstterrassen wel, maar niet zo mooi als in Tegelalang. Wanneer je er bent, heb je al meteen een prachtig uitzicht over de meest groen terrassen die je ooit gezien hebt.

Eerst loop je naar beneden om vervolgens verschillende ‘wegen’ te kunnen kiezen. Wij zijn een heel stuk naar achter gelopen, waar het uiteindelijk ook wat rustiger wordt. Je mag het gebied op eigen houtje verkennen en overal is het mooi. Binnen de kortste keren sta je aan de overkant van de ‘entree’ en kijk je naar alle restaurantjes die grenzen aan de rand van de terrassen.

Overal waar je kijkt is het groen:

Natuurlijk zie je ook overal de bekende schommels, waar je wel (een klein bedrag) voor moet betalen. Echter worden de schommels niet gecontroleerd op veiligheid; ze zijn door de lokale bevolking zelf in elkaar gezet en vastgemaakt aan de bomen. Om die reden zijn wij niet op de schommels gegaan.
Wanneer je bent uitgekeken, is het leuk om nog wat te drinken en/of eten in één van de restaurantjes, want dit uitzicht , dat krijg je nergens meer…

Ubud is een stad in Bali die je eigenlijk niet over mag slaan. Er is zoveel te zien en alles is ook weer zo divers. De ene keer sta je in de drukte op straat tussen alle toeterende auto’s en honderden motors en het volgende moment loop je door een prachtig rijstveld waar bijna niemand is, het geluid van het verkeer nergens meer te bekennen is en waan je je in een soort sprookje.
Daarbij kun je Ubud heerlijk eten! Wil je weten waar wij allemaal gegeten hebben, lees dan hier verder.

In Ubud hebben we 2 verschillende verblijven gehad:

#1 Pumpkin Village

Wij verbleven hier 2 nachten.
Een kleinschalig complex met 5 villa’s, een mooi zwembad en een gezamenlijk eetruimte.
De ruime villa’s zijn mooi ingericht met rustige kleuren en de badkamer is heerlijk! Ook bij het zwembad zitten is geen straf! Na het drukke Java, kom je hier helemaal tot rust.
Bij aankomst krijg je een lekker verfrissend drankje.

 

Het lijkt net alsof je buiten doucht (en dat is eigenlijk ook wel zo), omdat een deel van het plafond is weggelaten en daar gaas is gespannen (heel fijn, want zo komen de beestjes niet binnen).

Het ontbijt is inbegrepen en wordt vers en met zorg voor je klaargemaakt:

Een motor kun je hier huren voor 60.000rp (€3,60).
Het ligt zo’n 10 minuutjes van het centrum van Ubud af en is heel goed te doen met de motor.
Ook kun je gebruik maken van de gratis shuttleservice van Pumpkin Village. Zij zetten je gratis af in het centrum van Ubud. Echter raad ik je aan met de motor te gaan, want met de auto duurt het echt veel en veel langer! En let op: in Indonesië rijden ze links.

#2 SenS hotel

Hier verbleven wij 3 nachten en is ongeveer 15 minuten met de auto van Pumpkin Village af. Nu denk je misschien: waarom kies je dan nog een ander verblijf als het zo dicht bij elkaar is?
Nou, wij wilden graag 2 verschillende soorten verblijven in Ubud. Een wat kleinschaliger en rustiger complex en een wat luxer en grootschaliger hotel. Deze afwisseling leek ons leuk!

Het SenS hotel is een luxe hotel en je loop in 5 tot 10 minuten naar het centrum. De service is geweldig en het meeste personeel spreekt goed Engels. Bij aankomst krijg je een drankje en een klein hapje. De kamers zijn ruim en schoon en het bed is enorm!
 
Hier hadden we geen ontbijt en gelukkig maar, want in Ubud kun je heerlijk eten.


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply