0

Boekweitmeel koekjes met dadels

Deze koekjes zijn gemaakt van boekweitmeel: een glutenvrij meelsoort en licht verteerbaar. Boekweit is overigens geen graansoort, maar een plant! Het bevat veel fosfor, magnesium, kalium en antioxidanten.

Een ander voordeel van boekweit is dat het laag staat op de Glycemische index. Dat betekent dat boekweit je bloedsuikerspiegel niet te snel laat stijgen. Wanneer dit wel gebeurt, krijg je hoge pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en heb je snel weer trek. Ook kan het zorgen voor meer vet. Bij boekweit is dit dus niet het geval.

De smaak van boekweit is krachtig en nootachtig. Je moet er misschien even aan wennen, maar lekker is het zeker.

Onderstaande koekjes worden gezoet met dadels en zijn volledig glutenvrij en ook nog eens veganistisch. Geschikt dus voor iedereen!

En hoe leuk is de stempel op deze koekjes? Dat maakt de koekjes natuurlijk nog lekkerder;).

Ingrediënten:

  • 120 gram boekweitmeel
  • 60 gram dadels
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 zakje baking soda
  • 25 milliliter amandelmelk

Keukengerei:

  • Bakplaat en bakpapier
  • Vershoudfolie
  • Ronde koekjesvorm
  • Deegroller
  • Eventueel een koekjesstempel

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe alle ingrediënten in een blender/mixer en mix tot een deeg.
  • Haal het deeg uit de mixer en maak er een bal van. Is het deeg te nat? Voeg dat nog wat meer meel toe. Is het te droog? Voeg dan een scheutje amandelmelk toe.
  • Leg het deeg op wat vershoudfolie en leg het andere vel vershoudfolie hier over heen (nu blijft het deeg nergens aan plakken). Rol het deeg goed uit tot ongeveer een halve centimeter dik.
  • Steek nu met een koekjesvorm één voor één de koekjes uit.
  • Leg de koekjes op de bakplaat en druk de koekjesstempel goed in het deeg. Je kunt de koekjes ook zonder stempel afbakken.
  • Bak de koekjes in 15 minuten af. Haal de koekjes uit de oven en laat afkoelen.

Tip:

  • Heb je geen ronde koekjesvorm? Gebruik dan een koffiekopje ondersteboven of maak balletjes van het deeg en druk plat. De koekjes worden nu iets minder mooi rond, maar even lekker.
  • Heb je geen deegroller? Vul dan een flesje water en gebruik dit als deegroller!

Trek gekregen in meer koekjes? Deze pindakaaskoekjes zijn ook overheerlijk!

Kijk voor meer gezonde tussendoortjes ook eens naar dit artikel van fitcode, waarin verschillende foobloggers hun favoriete gezonde snacks en tussendoortjes delen!


Previous Post Next Post

4 Comments

  • Reply Sophie januari 30, 2019 at 16:55

    Bedoel je een zakje bakpoeder en een theelepel baking soda? Het staat nl andersom 😬

    • Reply Jill januari 30, 2019 at 17:16

      Hi Sophie, nee echt een zakje baking soda en een theelepel bakpoeder☺️. Succes met bakken!

  • Reply Miek mei 7, 2021 at 17:54

    Ik heb een doos backing soda. Kun je aangeven hoeveel gram of theelepels een zakje bevat.
    Tweede vraag kun je er gemberkoeken van maken door fijngesneden stemgember door het deeg te doen?
    Groetjes,
    Miek

    • Reply Jill mei 7, 2021 at 18:18

      Hi Miek,

      Je hebt 1 tl baking soda nodig!
      Gember zou je zeker kunnen proberen! Ben benieuwd!

    Leave a Reply