0

Borobudur Sunrise

De Borobudur is het grootste Boeddhistische monument ter wereld en is gebouwd omstreeks 750-850. Het is een zeer indrukwekkende tempel en je kunt je bijna niet voorstellen dat ze dit toentertijd hebben kunnen bouwen.

Je kunt de Borobudur de gehele dag bezoeken, maar wij kozen voor de ‘sunrise tour’ en kochten ons ticket een dag van te voren bij ons verblijf. Dit was Chempaka Villa en ligt vlak bij de Borobudur.
Het personeel was heel erg vriendelijk, echter de kamer was zeer eenvoudig, ruimte om onze koffers open te doen, was er bijna niet en douchen deden wij met slippertjes aan.
We betaalden dan ook maar €27 voor 1 nacht.

Een ander hotel, naast de Borobudur, is het Manahora hotel en een, naar wat ik heb begrepen, stuk luxer hotel dan waar wij sliepen. Echter is het maar een korte nacht, dus kun je voor jezelf bepalen of je hier veel meer geld aan wilt uitgeven.
Je kunt er ook voor kiezen om in Yogyakarta te slapen en vanuit daar een tour te regelen.

Een ticket voor de ‘sunrise tour’ kost 450.000rp wat neerkomt op ongeveer €26 per persoon wat voor Indonesische begrippen vrij prijzig is. Wanneer je na de zonsopkomst gaat is de prijs 325.000rp, wat neerkomt op iets minder dan €20.

Om de zonsopkomst te kunnen zien, moet je vroeg opstaan. Dat betekent dat de wekker bij ons om 03.30 uur ging om vervolgens om 04.00 uur naar de Borobudur gebracht te worden met een busje. Je hoeft je (als het goed is) niet warm aan te kleden, maar een trui of vest is wel fijn om aan te trekken of mee te nemen.

Bij aankomst krijg je een zaklamp mee en deze heb je ook echt nodig.
Dan begint de tocht naar boven in het donker. Op dat moment heb je eigenlijk geen idee waar je loopt of wat er te zien is. Eenmaal boven aangekomen is het verstandig een mooi plekje uit te zoeken om de zonsopkomst te kunnen zien. Veel mensen blijven heen en weer lopen. Mijn tip is: als je eenmaal een goede plek hebt gevonden, blijf daar rustig staan.

De zon komt op achter de Merapi vulkaan en wanneer dat gebeurt, is het uitzicht prachtig en wordt het Boeddhistische bouwwerk steeds meer goed zichtbaar:

Borobudur

Wat ik merkte, is dat mensen bij de zonsopkomst al gauw weer heen en weer gaan lopen en het bouwwerk ook weer snel verlaten.
Op dit moment kun jij juist nog rustig genieten van de zonsopkomst en daarna de tempel rustig verkennen.

Op de bovenste etage zijn er maar liefst 72 stoepa’s, deze zijn om de grote centrale stoepa heen gebouwd die symbool staat voor Nirwana.

In elke stoepa bevindt zich een beeld van Boeddha. Volgens het bijgeloof brengt het geluk wanneer je de Boeddha aanraakt door de gaten van de stoepa. Uiteraard heb ik dat ook gedaan..

Ondertussen is de tempel ook open voor andere bezoekers (die geen Sunrise ticket hebben).
Uiteindelijk liepen we terug en is het gigantische bouwwerk vanaf de grond pas echt goed te zien.

Wanneer je de zaklamp weer inlevert krijg je nog een klein souvenirtje mee en kun je een kop koffie of thee halen.

Vervolgens liepen we terug naar ons hotel en trokken we verder naar ons volgende verblijf, dicht bij Prambanan. Daar lees je hier meer over.


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply