0

Bromo vulkaan

Het bezoek aan de Bromo vulkaan vond ik heel erg mooi en bijzonder! Wij begonnen deze rit vanuit Malang. Om 00.00 uur werden we in Malang opgehaald en begon de autoreis naar de Bromo vulkaan. De rit duurde zo’n 3 tot 3,5 uur.

Wij werden opgehaald door de organisatie ‘Helios’.
In Nederland had ik al onderzoek gedaan naar hoe we het beste de Bromo-Ijen tour konden boeken. Ik kwam uit bij Helios. Hij had erg goede recensies en de website zag er professioneel en betrouwbaar uit.
Ik heb hen in Nederland al ver van te voren een whatsappje gestuurd om te vragen of we de tour pas in Indonesië konden boeken als we meer wisten over de datum en de plek waar we dan verbleven. Dit was geen probleem.

2 dagen van te voren heb ik weer contact gelegd en kregen we een berichtje dat het prima was. Het blijft altijd spannend of je dan echt wordt opgehaald, maar gelukkig kwam het busje precies op de aangegeven tijd voor ons hotel rijden.
De bus waarin we zaten was zeer ruim en netjes. Er wordt ook gezorgd voor flesjes water.
Via whatsapp had ik ook de prijs gevraagd. Met hoe meer mensen je gaat hoe goedkoper de tour wordt. De organisatie zou bekijken of ze nog 2 mensen konden vinden, zodat de prijs naar beneden zou kunnen gaan. Hier gingen wij mee akkoord.

Uiteindelijk bleken er 8 toeristen i.p.v. 4 de tour vanuit Malang te doen. Toen we de rekening kregen was het bedrag alsnog verlaagd. Dit vond ik heel erg netjes en eerlijk! Wij betaalden uiteindelijk 2.800.000rp voor 2 personen voor een bezoek aan Bromo, Ijen, vervoer, een overnachting en 2 keer een ontbijtbox. Dit komt neer op €168.
Ik kan Helios van harte aanbevelen: goed vervoer, een fijne reisgids die Engels spreekt, betrouwbaar en betaalbaar.

Na de 3 uur durende rit, stopten we midden in de nacht op een terrein om over te stappen in een jeep. Nu was het ook tijd om ons warm aan te kleden, het is namelijk koud op de berg. Zorg er wel voor dat je ook weer iets kunt uittrekken, want wanneer je de vulkaan later die ochtend gaat beklimmen, kan het weer warm worden.

Zowel beneden als boven op de berg biedt de lokale bevolking je ook jassen, truien en mutsen aan (tegen betaling). Wij hadden deze niet nodig, want we waren goed voorbereid.
Een thermobroek, jogging- of trainingsbroek, t-shirt en trui was voor ons voldoende. Trek ook goede loopschoenen aan en absoluut geen slippers!

De jeep brengt ons verder naar boven. Het is een zeer hobbelige en onrustige rit. Alle jeeps rijden achter elkaar de berg op.
We kwamen aan boven op de berg PenanJakan. Vanaf hier kun je de Bromo vulkaan goed zien (als de zon eenmaal opkomt).

Er zijn boven op de berg toiletten, maar zorg er wel voor dat je zelf altijd toiletpapier meeneemt, want dat vind je hier niet boven aan de berg…

Bij aankomst op de berg is er eigenlijk nog niets te zien, het is hartstikke donker en nu is het wachten tot de zon opkomt. Wanneer de zon opkomt, kleurt de lucht prachtig.

De stad ligt onder aan de vulkaan ligt letter in de wolken:

En wanneer de zon echt vanachter de bergen opkomt wordt de bromo vulkaan ook steeds meer zichtbaar.

Het uitzicht is nu echt fantastisch:

Doordat de zon steeds verder opkomt, is de lichtinval ook steeds anders en wil je eigenlijk foto’s blijven maken.


Uiteindelijk lopen we met onze groep weer terug naar de jeeps. Deze brengen ons nu naar de onderkant van de vulkaan, zodat je deze zelf kunt beklimmen.
Wanneer we aankomen is het erg mistig. We krijgen eerst onze ontbijtbox.

Daarna maken we een foto van onze jeep, op aanraden van de gids, en beginnen we aan de tocht naar boven. Je kunt er ook voor kiezen om de helft van de tocht te paard af te leggen, dit kost natuurlijk wel geld.
Wij hebben dit niet gedaan, het is heel goed te lopen! Daarbij moet je het laatste stuk toch te voet afleggen, want de paardjes gaan niet tot de top.
 

Als je de vulkaan oploopt is het echt de moeite waard om af en toe even te stoppen en te genieten van het bijzondere uitzicht:


Uiteindelijk kom je terecht bij een lange smalle trap naar boven. Dit is best een pittige tocht.
Toen wij bovenaan kwamen, waren er 2 mensen flauwgevallen. Er zit minder zuurstof in de lucht, dus het is belangrijk om de stijle trap naar boven rustig te beklimmen!
Bovenaan kun je in de vulkaan kijken. Pas wel op, want de hekjes die gemaakt zijn, zijn erg gammel of al kapot, één verkeerde stap en je rolt naar beneden…

Nadat we de vulkaan goed bekeken hebben, lopen we weer naar beneden. Nu ik terugloop begrijp ik waarom ons werd gezegd de jeep met nummerbord goed te onthouden en te fotograferen. In de verte zien we honderden jeeps staan. Gelukkig hebben we die van ons snel gevonden.

We stappen in de jeep en worden teruggebracht naar onze bus. Vanuit hier vervolgen we onze reis naar het hotel, waar we zullen slapen om (weer!) midden in de nacht op te staan voor een bezoek aan Ijen. Daar lees je hier meer over.

Tips voor de Bromo vulkaan:

  • Kleed je warm aan: een trui, lange broek en gympen zijn echt nodig! Een sportbroek of thermobroek zit wel erg lekker als je daarna ook nog de Bromo vulkaan gaat beklimmen.
  • Neem toiletpapier mee. Er zijn wel toiletten (ook gewone toiletten en niet alleen een gat in de grond), maar stel je hier niet veel van voor.
  • Neem wat te eten en drinken mee. Je kunt op de berg wel wat noodles halen, maar het is toch fijn als je zelf wat te eten in je tas hebt zitten. Bij Helios krijg je na de zonsopkomt wel een kleine ontbijtbox, met een broodje, snack, fruit en wat te drinken.
  • Maak een foto van jouw jeep, want anders ga je deze moeilijk terug vinden tussen de honderden jeeps die er staan.
  • Je kunt deze tour in combinatie met een bezoek aan Ijen, boeken bij Helios. Een betrouwbare organisatie en het hotel dat zij verzorgen is ook erg netjes. Wanneer je daar einde middag aankomt, kun je bijkomen op bed of nog heerlijk een duik nemen in het zwembad.


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply