0

De watervallen van IJsland

Tijdens onze reis in IJsland hebben we meerdere watervallen bezocht. Je denkt misschien na 1 of 2 watervallen heb je het wel gezien, maar het tegendeel is waar.
Elke waterval is weer anders en de omgeving er omheen is steeds weer indrukwekkend.
Ik vond de watervallen prachtig. Hieronder laat ik je zien welke wij tijdens de rondreis hebben bezocht.

#1 Urriðafoss

Op weg naar de Seljalandsfoss, kwamen we per toeval terecht bij de Urriðafoss. Langs de weg staat het aangegeven, maar je rijdt er zo voor bij. Vanaf de weg kun je de waterval ook deels zien.
De onophoudelijke stroom van water blijf ik bijzonder vinden om te zien. Wij waren hier bijna helemaal alleen en hebben echt genoten van de omgeving.

#2 Seljalandsfoss en Gljúfrafoss

De Seljalandsfoss is toch wel één van de bekendste watervallen van IJsland. Je ziet de 65 meter hoge waterval al als je aan komt rijden vanaf de weg.

Via de rechterkant kun je langs de waterval lopen, om vervolgens achter de waterval te lopen. Dit vond ik, ondanks dat je hier best wel nat van wordt, heel gaaf om te doen.

Vervolgens loop je aan de andere kant weer naar beneden en loop dan niet meteen terug naar de auto, maar loop nog een stukje naar rechts, want daar vind je nog een bijzonder mooi plekje.
Tussen 2 bergen door kan je naar ‘binnen’ lopen over wat rotsblokken die boven het water uitsteken.

Eenmaal ‘binnen’ vind je in deze half verscholen kloof de Gljúfrafoss waterval en ja, hier wordt je echt wel nat!

#3 Skógafoss

Dit is een 60 meter hoge waterval en 25 meter breed. Toen wij er waren scheen de zon er op, waardoor er een regenboog ontstond, perfecter kan niet!

Je kunt via een trap aan de rechterkant (als je er voor staat) omhoog lopen, zodat je de waterval ook vanaf boven kunt bekijken.

Daarna kun je nog een stukje verder lopen door het landschap en kom je nog een andere waterval tegen. Het is soms net alsof je alleen op de wereld bent.

#4 Svartifoss

Deze 20 meter hoge waterval vind je in het Skaftafell National park en betekent ‘zwarte waterval’. Dit is niets voor niets, want de waterval begeeft zicht te midden van kolommen van zwart basalt, die zijn ontstaan door langzaam afgekoelde lava, waardoor het gesmolten gesteente kristalliseerde.

#5 Faxifoss

Ondanks dat de waterval vlak aan de weg ligt, zie je deze niet liggen. Let dan ook goed op en rij er niet zomaar voorbij, dat zou zonde zijn. Het is een lage, maar zeer brede waterval. Je kunt de Faxifoss goed combineren met een bezoek aan het restaurant Friðheimar.

#6 Gullfoss

Dicht bij Faxifoss, ligt Gullfoss, een zeer indrukwekkende waterval en dat zagen we ook aan het aantal toeristen dat hier kwam in vergelijking met de andere watervallen.
De waterval vormt een soort trap, waardoor de ene waterval overloopt in de ander.

Wil je weten waar je de watervallen kunt vinden en hoe je deze kunt inplannen in je route? Bekijk dan deze blog, hier staat mijn route helemaal uitgestippeld.


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply