0

Doen in Denemarken

Denemarken, een land dat best wel heel erg op Nederland lijkt. Vooral qua natuur en de vlakte. Ik vond Denemarken een ontzettend fijn land om een rondreis te maken. Mooi landschap, vriendelijke mensen die goed Engels spreken, ontzettend kindvriendelijk en zeer goed aan te rijden.

Ik maakte een korte rondreis van 9 dagen en bezocht het eiland Funen en Jutland. Hieronder neem ik je graag mee op mijn reis en vertel ik wat je allemaal kunt (moet!) doen en dus zeker niet mag overslaan.

1. Kasteel Egeskov

Dit kasteel heeft een behoorlijke geschiedenis die terug gaat naar de 14e eeuw. Het staat op het eiland Funen, een half uurtje van Odense. Egeskov betekent ‘eikenbos’. Het verhaal gaat namelijk dat de fundering van het kasteel wel een heel eikenbos heeft gekost, vandaar de naam Egeskov. Natuurlijk kun je ook een kijkje nemen in het kasteel, dat nog steeds bewoond wordt door graaf Graaf Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille. Het kasteel is sinds 1919 in het bezit van zijn familie.

Om het kasteel heen liggen prachtige tuinen, waar je met gemak uren in kunt wandelen.

Verderop vind je een groot automuseum, waar je als autoliefhebber (en ook als niet autoliefhebber) je ogen uitkijkt. Verder zijn er veel speelmogelijkheden voor kinderen. Je kunt hier dan ook makkelijk een dagdeel rondbrengen zonder je ook maar een moment te vervelen.

2. Odense

Een leuke stad op het eiland Funen. Odense is (uiteraard) bekend van Hans Christian Andersen, de sprookjesschrijver. Je kunt hier dan ook langs zijn geboortehuis lopen en langs het huis waar hij is opgegroeid. Zijn geboortehuis staat in een straat met typisch ouderwetse Deense gekleurde huisjes. Leuk om gezien te hebben.

Als je nog meer over Hans Christian Andersen wilt weten of wilt zien, heb je in Odense de voetstaproute. Er zijn verschillende plekken die herinneren aan het leven van Hans Christian en de voetstappen leiden je langs deze route van ongeveer 3 kilometer.

3. Legoland

Wanneer je tegen iemand zegt dat je naar Denemarken gaat of in Denemarken bent geweest is de eerste vraag: ‘ga je ook naar Legoland?’ of ‘Ben je ook in Legoland geweest?’ Uiteraard heb ik dit attractiepark niet overgeslagen en daar ben ik blij om! Want wat is Legoland in Billund leuk. Zowel voor jong en oud. Legoland is eigenlijk een attractiepark dat in het teken staat van…. Lego. Bij binnenkomst stap je meteen in ‘mini Legoland’. Een sort Madurodam, maar dan is alles gemaakt van Lego. Het is fascinerend om te zien hoe alles werkt, rijdt, geluid maakt en in elkaar is gezet. Ook is er een ‘attractie’ (aquaraium) waarin je vissen kunt bewonderen en ook hier zijn er allerlei dingen van Lego gemaakt, die in het water hangen.

Daarnaast zijn er achtbanen en allerlei andere soorten attracties voor de kleintjes en voor volwassenen. Leuk ook om aan het einde van de dag toch wat Lego te kopen in de Legoshop. Je kunt hier heel de dag doorbrengen.

Een tip: koop van te voren kaartjes op internet. Dit is goedkoper en zorgt er voor dat je niet in de rij hoeft te staan. Nu hoef je alleen nog maar je ticket te scannen en loop je zo het park in.

4. De oneindige brug bij Aarhus

Deze brug vind je vlakbij Aarhus op het Ballehage strand. In het Deens de Uendelige Bro (de oneindige brug). Een cirkelvormige brug aangelegd in de zee. Zoals de naam al zegt: je kunt oneindig rondjes lopen.

Ik moet eerlijk zeggen dat de brug op alle foto’s en plaatjes groter leek dan in het echt, maar toch zeker even de moeite waard om te bezoeken.

Je kijkt uit op de zee, het strand en de natuur. Een mooie en rustgevende plek.

Om hier te komen parkeer je je auto aan de overkant van de weg op de kleine gratis parkeerplek. De toegang tot de oneindige brug is gratis en is te bezoeken van mei tot oktober.

5. Aarhus centrum

Aarhus is een levendige en gezellige stad. Je kunt hier winkelen of lekker lunchen.

Vergeet ook niet om langs de straatjes van Møllestien te lopen: schattige, leuke, gekleurde huisjes. Denk niet dat heel Aarhus er zo uitziet, het is slechts één enkel straatje! De huisjes dateren uit de 18e eeuw en zijn allemaal nog steeds bewoond.

6. Het Noordelijkste puntje van Denemarken

Dit vond ik wel één van de leukste ‘to do’ dingen in Denemarken. Op dit punt komen de zeeën het Skagerrak en het Kattegat samen. Je ziet de golven tegen elkaar klotsen. Dit is dan ook het Noordelijkste puntje van Denemarken waar je kunt staan. Ga niet te ver, want voor je het weet heb je natte voeten!

Je kunt er voor kiezen om het stuk over het strand te lopen, maar heb je hier geen zin in, heb je kindjes bij je of ben je te moe? Dan gaat er ook een grote tractor heen en weer voor een klein prijsje.

7. Het centrum van Skagen

Skagen is de Noordelijkste plaats van Denemarken en zeer populair bij toeristen. Geel is de kleur van Skagen, want alle panden zijn hier geel. In de winkelstraat vind je leuke winkeltjes en lunchrooms. Als je iets verder loopt kom je ook nog wat supermarkten tegen. Ga hier zeker heen, want het is een gezellig plekje!

8. Rubjerg Knude Fyr (vuurtoren)

De vuurtoren waarvan ze zeggen dat deze in de toekomst zal verdwijnen en wordt opgeslokt door de zee. Dit zou eigenlijk al in 2023 gaan gebeuren, maar omdat de vuurtoren 70 meter landinwaarts is verplaatst, duurt het nog even!

Je parkeert de auto gratis op het parkeerterrein en loopt een flink stuk door de duinen, voordat je bij de vuurtoren bent. Je kunt de vuurtoren beklimmen en eenmaal boven is er behoorlijk wat wind! Het uitzicht is wel prachtig en je ziet hier goed hoe ruig en wild de zee is.

Veel mensen leggen woorden neer met de losliggende stenen, die je van bovenaf goed kunt zien.

9. Lyngvig vuurtoren in Hvide Sande

Nog een vuurtoren die je niet mag overslaan. Je betaalt een klein prijsje om aan de klim te mogen beginnen. En dit begint met een stijlen houten trap om überhaupt bij de voet van de vuurtoren te komen. Eenmaal daar aangekomen heb je al een prachtig uitzicht. Ik had net het geluk dat er een regenboog schitterde over het landschap.

Dan begint de klim op de vuurtoren en dat lijkt van buitenaf een redelijk makkelijke klim. Maar eenmaal binnen zie je dat je een smalle ronde trap moet beklimmen waarop je eigenlijk niet kunt stoppen. Wanneer er mensen van boven komen, moet je af en toe met moeite langs elkaar heen of je stapt het opstapje bij een raam in, dat er voor bedoeld is andere mensen er langs te laten. Het is nog best een gevaarlijke klim.

Vervolgens moet je door een klein houten luikje klimmen om naar buiten te kunnen. Ik had er graag een foto van gemaakt, maar het was te druk, te smal en veel te veel wind. Het uitzicht is prachtig boven, maar toen ik er stond, waaide het zo gevaarlijk hard, dat ik geen foto durfde te maken, bang dat mijn telefoon of camera letterlijk weg zou waaien. Toen het ook nog enorm hard begon te hagelen, ben ik snel weer naar binnen en naar beneden gegaan.

De klim is absoluut de moeite waard, maar het zou wel veiliger en fijner zijn als er beneden wordt gecontroleerd hoeveel mensen er al in de toren zijn. Nu ontstaan er enorme opstoppingen op de trap en dit is gevaarlijk.

10. Een visje eten of halen bij Nordsø Fisk in het centrum Hvide Sande

Na de Lyngvig vuurtoren is het kort rijden naar het dorpje van Hvide Sande waar je lekker kunt lunchen. Vergeet dan niet een visje te eten bij deze ‘visboer’. Het is er druk en allemaal erg lekker.

11. Ribe Vikingecentre

Wanneer je Ribe intikt op internet, komt bijna meteen het Ribe Vikingecentre ook naar boven. Een openluchtmuseum waar een Vikingdorp van vroeger wordt nagebootst met allerlei leuke activiteiten. Helaas regende het zo hard, dat ik het Vikingecentre niet hebben kunnen bezoeken. Dit zorgde er wel weer voor dat ik het volgende museum (12) wel heb kunnen bezoeken!

12. Het Fiskeri- Og Søfarts Museum in Esbjerg

Dit museum stond niet op de planning, maar omdat de regen roet in het eten gooide, ging ik opzoek naar een binnenactiviteit. In dit museum is een groot aquarium met vissen en zeehonden. Daarnaast is er nog een klein ‘off-shore’ museum. Wanneer het wel droog is, is er ook nog een grote buitenspeeltuin. Binnen is er een eetgelegenheid waar van alles te verkrijgen is.

13. Het stadje Ribe

Het oudste stadje van Denemarken en zelfs van heel Scandinavië, dus dit stadje mag je echt niet overslaan! Kleurijke en knusse straatjes met winkeltjes en allerlei terrasjes. Ik lunchte bij Porsborg. Dit restaurant zit in een pand dat al sinds 1582 bestaat. Dat is ook te zien aan alle bogen en de schots en scheve vloer.

Overigens staan bijna alle gebouwen in Ribe erg scheef en lijk alles ingezakt.

14. Een bezoek aan het waddeneiland Rømø

Dit waddeneiland is het meest Zuidelijkste Waddeneiland van Denemarken en is via de 10 kilometer lange dijk gemakkelijk met de auto te bereiken. Een eiland waar je makkelijk een hele dag (of zelfs dagen) rond kan brengen. Ik wandelde hier in de bossen een route van 3 kilometer. Onderweg kom je bijna niemand tegen. De natuur is prachtig.

Daarna lunchte ik bij Café Fru Dax. Een restaurant aan de boulevard met een ruime keuze aan lekker eten. Ik ging voor een rijkbelegde pistolet met falafel.

Als je op dit Waddeneiland bent, ga dan ook echt even met de auto het strand op, wat dat mag hier. Het strand is zo’n 700 meter breed en het is hier normaal om met de auto op te rijden. Je ziet ook een hoop vliegers die (terecht) de aandacht trekken!

Heb je wat aan mijn tips gehad? Laat dan even een berichtje achter. Of tag mij in jouw foto op Facebook of Instagram. Dat vind ik leuk! Vergeet je niet de #trood te gebruiken?


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply