Om de Ijen krater te bezoeken, moet je vroeg vertrekken! Ons hotel lag zo’n 2 uur rijden af van de Ijen krater en dus ging de wekker om 23.30 uur om vervolgens om 00.00 uur te vertrekken met onze bus. Vroeg naar bed dus, om toch nog een paar uurtjes slaap te pakken.
Wij boekten deze tour, in combinatie met een bezoek aan de Bromo vulkaan, bij Helios. Na 2 uur rijden komen we aan in het basiskamp, waar we gekoppeld worden, met een ander duo, aan een gids. Hij neemt ons mee de berg op.
Het is een zware steile tocht naar boven. Na ruim een uur komen we aan bij de kraterrand. Ik dacht dat dit het eindpunt was en hier het blauwe vuur gingen bekijken. Echter begon nu pas de echte tocht. De tocht naar beneden naar het meer: één van de zuurste meren ter wereld. Vanaf nu ontkom je er niet aan om je gasmasker op te doen. De zwavelgeur is zo sterk dat ademen bijna niet mogelijk is zonder masker.
Ik vond de tocht naar beneden erg gevaarlijk. Er lopen honderden mensen twee richtingen op: naar boven en naar beneden. Je kunt je eigenlijk nergens aan vast houden en veel stenen liggen los.
Ondertussen lopen de mijnwerkers ook heen en weer, want deze zijn gewoon aan het werk!
Ze tillen zo’n 80 kilo zwavel 2 keer per dag vanuit de krater naar boven.
We hebben ons laten vertellen dat ze 50.000rp per keer krijgen, dat is €3, wat natuurlijk ontzettend weinig is voor dit zware werk. De mijnwerkers dragen geen gasmasker.
Ook hebben we ons laten vertellen dat het ontzettend slecht is voor je gebit om hier als mijnwerker te werken. Dit kon wel kloppen, want onze gids was 15 jaar lang mijnwerker geweest en hij had bijna geen tanden meer in zijn mond…
Je maakt de mijnwerkers erg blij met een fooitje of een sigaret. De sigaretten zorgen ervoor dat de zwavelsmaak uit hun mond verdwijnt.
Eenmaal beneden zien we het blauw vuur: ‘the blue fire’. Je kunt het vergelijken met een enorme gaspit. Wel staat er een harde wind, waardoor het iets minder goed te zien is dan normaal. Foto’s maken was dan ook lastig.
Soms stond de wind onze kant op. De rook met zwavellucht komt dan recht in je gezicht en je moet je dan echt omdraaien om nog een beetje te kunnen ademen. Ook deed het bij veel mensen ontzettend pijn aan hun ogen.
Later hoorden we dat er niet lang geleden iemand was overleden met astma, omdat diegene geen lucht meer kreeg. De tocht is dus niet geheel zonder risico.
Onze gids wilde ons graag het blauw vuur laten zien en baalde van de wind, dus vroeg hij de telefoon van het duo waarmee wij liepen. Hij wilde van dichtbij filmpjes en foto’s maken voor ons. Dit is het resultaat.
Dit hebben wij dus niet echt gezien, maar het is toch leuk dat we het beeldmateriaal hebben!
Vervolgens wordt het steeds lichter en begint de tocht weer naar boven. Deze gaat mij gemakkelijker af dan de tocht naar beneden, misschien ook omdat ik nu meer kan zien en het iets rustiger is geworden.
Als we aan de kraterrand staan, maak ik nog wat foto’s van het landschap.
Helaas is het te mistig en staat er te veel wind (wat er voor zorgt dat de zwavelrook voor het meer hangt) om het meer goed vast te leggen.
Daarna lopen we vanaf de kraterrand weer naar beneden, naar het basiskamp. Pas nu zie ik hoe mooi en groen het landschap is. Tijdens de tocht omhoog, zie je dat helemaal niet in het donker. Absoluut de moeite waard om even stil te staan en alles rustig te bekijken.
Daarna lopen we naar beneden en ook dit is zwaarder dan ik had gedacht. Omdat het zo stijl naar beneden loopt, is het nog best zwaar voor je kuiten. We zijn dan ook blij als we weer terug zijn op het basiskamp. Onze gids geven we nog wat fooi en vervolgens lopen we terug naar onze bus.
Bij de bus staat er wat te eten en te drinken klaar om daarna onze reis voort te zetten richting Ubud op Bali.
Op Bali zijn we allebei uiteindelijk 1 dag niet zo lekker, allebei een andere dag en we kunnen niet zo goed plaatsen waardoor het komt. Wel lezen we later op internet dat de sterke zwavelgeur helemaal niet zo goed is voor je. Ook de gasmaskers die we hebben opgehad blijken niet schoongemaakt te worden. Deze zitten dus vol met bacteriën van de vorige toeristen. In combinatie met een zware tocht naar boven en naar beneden is dit wellicht niet zo goed gevallen. Mocht je de tour gaan doen, probeer het gasmasker van te voren dan schoon te maken!
No Comments