0

Euromast in Rotterdam

De Euromast in Rotterdam is de hoogste uitkijktoren in Nederland. Een echte toeristische attractie, maar ook heel leuk als je geen toerist bent!

De Euromast is gebouwd in 1960. De naam Euromast komt van ‘Euro’, omdat Rotterdam in het het hart van het Euromarktgebied ligt en ‘mast’ omdat dit een woord is dat in vele talen ook zo wordt geschreven of vergelijkbaar wordt geschreven. Een internationaal woord dus!

De Euromast is 185 meter hoog, maar dit is niet altijd zo geweest. In de jaren 60 was het gebouw (exclusief vlaggenmast) 104 meter hoog. Daarmee werd de Euromast in de loop van de jaren ingehaald door andere gebouwen. In 1970 is de Euroscoop er op gebouwd en bereikte de Euromast zijn hoogte van 185 meter en is daarmee nu dus het hoogste gebouw van Nederland.

De Euromast is onderdeel van de World Federations of Great Towers. Hieronder vallen de 37 mooiste en hoogste torens ter wereld. Dat is toch wel heel bijzonder om daar bij te mogen horen!

Dat je vanaf de Euromast mooi uitzicht hebt, dat mag met deze hoogte wel duidelijk zijn, maar dat je er ook goed en lekker kunt eten, heb ik mogen ervaren in het restaurant van deze toren.

Bij binnenkomst ga je met de lift naar de 5e verdieping. Dit lijkt laag, maar vergis je niet: je wordt gebracht naar zo’n 100 meter hoogte! Vanaf de schuine ramen in het restaurant is het uitzicht dan ook prachtig. Wij hadden een plekje met zicht op de Erasmusbrug: heel veel beter kan het niet.

De tafels met de witte tafelkleden en kaarsen zien er sfeervol en chique uit.

In de winter is het leuk hier redelijk op tijd te komen, zodat je eerst nog uitzicht hebt met daglicht.

Vervolgens gaat langzaamaan de zon onder en kun je genieten van het uitzicht vol verlichting in de stad.

De avond begint met een hartige popcorn. Een verrassende combinatie en smaak, maar absoluut erg lekker.

Je kunt zelf kiezen van de kaart of gaan voor het verrassingsmenu van de chef. Wij gingen voor zelf kiezen: een voor- hoofd- en nagerecht. De kaart was net nieuw: de herfst/winterkaart. Allerlei gerechten en ingrediënten aangepast op deze seizoenen. Denk aan: stoofpeertjes, pompoen en paddenstoelen. Er is voor iedereen genoeg keuze: vis, vlees en vegetarisch.

Daarbij kun je ook kiezen voor bijpassende wijnen, altijd fijn als de drankjes passen bij het gekozen gerecht. Nog leuker als de ober iets over de wijnen kan vertellen. Zo groeiden de druiven van de wijn bij het voorgerecht aan zee, waardoor je de ziltigheid van de zee terug kon proeven in de wijn. Toch een leuk weetje, zodra je de eerste slok neemt.

Als voorgerecht hadden wij de duo zalm met tomatensorbet. Heel bijzonder om zalm te eten met een bolletje tomatenijs!

Het andere voorgerecht was een vegetarische carpaccio van stoofperen met amandelen, dadels en camembert. Een echt herfstgerecht.

Als hoofdgerecht werd er gebakken sukade steak geserveerd met truffelolie. Het is dat ik geen vlees eet, maar eigenlijk ben ik altijd al om bij het woord ‘truffel’.

Zelf ging ik voor de op huid gebakken zalm die werd geserveerd op geprakte zuurkoolstamppot met mosterdjus. Nu hoor ik je denken: zuurkool in een restaurant? Ja! Ik twijfelde ook in eerste instantie om dit te bestellen, maar stapte uit mijn comfortzone en ging er voor! Ik kan je vertellen: het is niet de zuurkoolstamppot die je thuis gewend bent, maar veel lekkerder. De zuurkool proef je licht op de achtergrond en is heel zacht en romig van smaak. De mosterdjus is echt een heerlijke toevoeging! Dus niet twijfelen en gewoon bestellen!

Alle hoofdgerechten worden geserveerd met lekkere dikke friet en een bakje salade.

Als afsluiter van dit diner gingen we allebei voor de appel en peercrumple met banketbakkersroom (dat klinkt toch heerlijk!) en een bolletje vanilleijs. Het dessert wordt warm geserveerd (het ijs niet natuurlijk) en dan is het genieten! Een bijpassende dessertwijn was ook bij deze gang geen probleem!

Uiteindelijk het diner echt afgesloten met een kopje koffie en thee en nog even genieten van het uitzicht op grote hoogte!

Wat ook nog even gezegd moet worden: wij werden bediend door een zeer vriendelijke en gastvrije ober. Niets was te veel: een foto, een bijpassende wijn, even navragen wat er nog meer in het gerecht zit, iets vertellen over het gerecht en de wijn enz. Heel prettig!

Je kunt buiten nog een rondje lopen op de Euromast (tot 22.00 uur). Dus vergeet dit voor of na het diner niet te doen, want dat maakt het bezoek aan de Euromast natuurlijk wel compleet.

Al met al echt een avondje uit: een bijzondere locatie met prachtig uitzicht, heerlijk eten en na deze avond heb je ook nog eens de hoogste toren van Nederland bezocht!

Op zoek naar andere hotspots in Nederland? Bezoek dan eens de foodhotspotpagina van Trood.

Heb je naar aanleiding van mijn blog ook gereserveerd bij de Euromast? Laat dan even een berichtje achter. Of tag mij in jouw foto op Facebook of Instagram. Dat vind ik leuk! Vergeet je niet de #trood te gebruiken?


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply