0

Fairment: gefermenteerde producten en zelf yoghurt maken

Yoghurt is een product geworden, dat we bijna allemaal wel in huis hebben. Je koopt het kant en klaar in de winkel en kunt kiezen uit tientallen merken. Wist je dat je ook zelf je yoghurt kunt maken? Met de starterskit van Fairment maak je je eigen gefermenteerde yoghurt! Heel veel verser kan het niet worden. Hieronder vertel ik je hoe dit in zijn werk gaat.

Ten eerste is het misschien leuk om vooraf een aantal dingen te weten: bij het maken van yoghurt vindt altijd fermentatie plaats. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken. De bacteriën, schimmels of gisten zetten bepaalde stoffen om in een product, waardoor de smaak, geur, zuurgraad of het uiterlijk verandert. Dit proces heet ook wel fermenteren. Bij yoghurt zorgen de melkzuurbacteriën ervoor dat de melksuikers (de lactose) worden omgezet in melkzuurbacteriën.

Ik ga je vertellen hoe je zelf jouw verse yoghurt maakt:

Het begint met de starterskit van Fairment. Hierin vind je de volgende producten:

  • 1 x een yoghurt startercultuur (3 zakjes)
  • 1 x een roestvrij stale ‘yoghurtmaker’ (met dubbele wand en vacuüm geïsoleerd)
  • 1 x een fermantatiepot met deksel en ring
  • 1 x een roesvrijstale thermometer
  • 1 x een beschrijving

Je begint met 750 ml melk en brengt deze kort aan de kook in een pannetje. Vervolgens giet je deze in de fermentatiepot. De melk moet nu afkoelen naar 40 graden. Hiervoor gebruik je uiteraard de thermometer. Heb geduld, want dit duurt echt even.

Zodra de melk is afgekoeld, roer je 1 zakje startercultuur door de melk. Roer stevig en goed. Daarna sluit je de pot af met de deksel en de ring. De fermentatiepot gaat nu in de roestvrijstale yoghurtmaker. Hierin giet je 500 ml water van 80 graden en vervolgens sluit je de pot af.

Nu gaat het fermentatieproces beginnen. Door de warmte en het vocht gaan de micro-organismen groeien en tijdens de groei maken de micro-organismen enzymen aan. De enzymen zorgen er voor dat de melk uiteindelijk yoghurt wordt. Je laat de roestvrijstale pot minimaal 8 uur in de yoghurtmaker met water staan. Na 8 uurop je de pot en controleer je de yoghurt. Als de yoghurt nog niet ‘dik’ genoeg is of het water is afgekoeld, dan doe je opnieuw 500 ml water van 80 graden in de yoghurtmaker en wacht je nog eens 8 uur. Hoe langer je dit proces herhaald, hoe dikker en zuurder de yoghurt wordt.

Is de yoghurt goed? Zet deze dan nog even in de koelkast. Daarna is het genieten van jouw eigen gemaakte yoghurt!

Je kunt nu trouwens bijna eindeloos je eigen yoghurt maken, want 2 eetlepels van jouw eerste zelfgemaate yoghurt fungeren wer als startercultuur voor je tweede portie homemade yoghurt. Dit kan je ongeveer 10 keer doen, daarna heb je weer een nieuwe startercultuur nodig.

Op deze manier wordt yoghurt eten niet alleen goedkoper, maar het is ook veel lekkerder. Daarbij zijn er geen kunstmatige kleur- geur- en smaakstoffen toegevoegd of andere troep. Gezonder dan deze yoghurt kan dus eigenlijk niet.

Ben je benieuwd geworden en wil je ook je eigen yoghurt maken? Met de code trood10 krijg je 10% korting op je bestelling bij Fairment (er is geen minimale waarde om te bestellen voordat de korting geldig is).


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply