0

FG Restaurant

YES ik heb gegeten bij FG Restaurant! Eten in een restaurant met een Michelinster is toch altijd wel een hele ervaring en iets om naar uit te kijken. Zeker als het restaurant maar liefst 2(!) Michelinsterren heeft, zoals FG Restaurant van François Geurds. In 2009 ontving het restaurant de eerste ster en in 2013 de tweede ster.

Ik lunchte in FG Restaurant en deel hieronder graag alle ins en outs over de sfeer, het eten, het drinken, het personeel en natuurlijk ook de rekening. Ik kan wel al verklappen: het is absoluut een aanrader!

#1 De sfeer

Bij binnenkomst word je vriendelijk ontvangen en wordt meteen je jas aangenomen. Vervolgens word je naar je plek gebracht.

Het restaurant is chique, maar niet zeker niet te. De vierkante houten tafeltjes met daaraan de grote relaxte stoelen zorgen er voor dat je ook ‘relaxt’ durft te zitten in dit restaurant.

Verder is het restaurant perfect gestyled: de bloem op tafel in een mooie minimalistische vaas, de rechthoekige lampen waarvan er steeds 2 schuin over elkaar hangen zorgen voor het juiste licht, de houten vloer die niet helemaal recht loopt, past overal perfect bij en geeft ook een beetje het ‘huiselijke gevoel’, het plafond dat rond afloopt met een prachtige blauw/groene kleur zorgt voor een ‘warme’ sfeer en natuurlijk ook belangrijk: frisse en mooie toiletten die helemaal bij de stijl van het restaurant passen.

Bij binnenkomst heb je meteen zicht op de open keuken. Ook vanaf bepaalde plekjes in het restaurant kun je deels de keuken in kijken. Ik vind dat zelf altijd erg leuk en ook belangrijk. Door de keuken zichtbaar te maken, straal je wat mij betreft als restaurant uit dat je de keuken ook in mág kijken omdat alles goed is verzorgd.

#2 Het personeel

Het personeel in FG Restaurant is super: vriendelijk, netjes, humor op de momenten wanneer dit het toelaat, maar het personeel weet ook een gepaste afstand te houden. Een foto maken van jou in het restaurant is voor hen geen probleem (je hebt ook wel eens restaurants waarin dit niet gepast is, dat is hier gelukkig niet zo).

In het restaurant heeft ieder zo zijn eigen ‘taak’. Iemand die je als gast ontvangt, naar je tafel brengt, zorgt voor het brood, het bestek, de drankjes, het eten, de sommelier enz. Iedereen weet precies wanneer hij/zij wat moet doen. Het is een geoliede machine, waarbij je geen enkele keer het idee hebt dat het even niet loopt. Het wordt opgemerkt wanneer je waterglas bijna leeg is en deze wordt dan meteen bijgevuld. Ook het open houden van deuren, even wachten wanneer je elkaar kruist bij het lopen… het zijn toch de kleine dingetjes waaraan je merk dat het personeel jou graag een fijne middag/avond bezorgt.

De tijd tussen de verschillende gangen is ook perfect: niet te kort, niet te lang. Het personeel voelt dat goed aan.

#3 Het eten

Ja en dan het eten, want daar kom je toch hoofdzakelijk voor in een restaurant. Wij hadden de All-in lunch: een driegangenlunch met amuses, een bijpassend wijnarrangement, water koffie/thee en huisgemaakte friandises.

Vooraf heb ik doorgegeven dat ik geen vlees eet (wel vis). Dit stond allemaal al in het systeem en hier is heel goed rekening mee gehouden. Ook wanneer je geen alcohol drinkt, word je zeker niet afgescheept met een sapje, maar worden er heerlijke non-alcoholische cocktails geserveerd bij elke gang.

De lunch startte met een amuse: een piccalilly-ijsje in een hoorntje van drop en tomaat met knettersuiker. Een hele bijzondere combinatie. In één keer opeten is het advies, want dat geeft de meeste smaaksensatie. En ja, de knettersuiker, knettert nog even na in je mond! Absoluut een goede start van deze lunch.

Vervolgens werd de kar met brood voorgereden. Je hebt de keuze uit wit rogge, boeren wit en zuurdesem. Je kiest één soort, maar wanneer het op is, komt de kar gewoon nog een keer voorrijden! Ik ging voor rogge wit en zuurdesem.

Hierna kregen wij een doos met 12 soorten peper op tafel. Op tafel staat een vijzel. Het personeel raad je aan om maximaal 3 verschillende pepers te kiezen en deze zelf te vijzelen. Heel leuk om zelf je peper samen te stellen.

Na de peper komt eenzelfde soort doos met zout op tafel. Je kiest zelf een aantal soorten zout en legt deze op jouw schaaltje op tafel. Ook ligt er nog een zoutsteen op tafel met een rasp, zodat je zelf je zout kunt schaven.

De zelf samengestelde peper en verschillende soorten zout, de roomboter en de olie die op tafel staat kun je allemaal gebruiken voor je brood. Zo wordt het eten van een stukje brood al een hele beleving op zich!

Het kiezen van je eigen peper en zout vind ik echt een extra dimensie geven aan het eten in dit restaurant.

Voordat de volgende amuse wordt geserveerd, mag je ook nog eens je eigen mes kiezen. Er is een hele collectie messen, verzameld van over heel de wereld, waar je uit kunt kiezen. Met dit mes doe je heel de middag.

Na het piccalilly-ijsje wordt de volgende amuse geserveerd. Dat er zoveel smaken in zo’n klein gerechtje kunnen zitten is soms niet te bevatten. Deze amuse was afgestopt met boekweit, wat een lekkere crunchy bite geeft. Het advies: helemaal van onder naar boven lepelen om zo alle smaken goed mee te krijgen.

Omdat ik geen vlees eet, kregen wij allebei een ander gerecht als eerste gang. Ik kreeg knolseldrij op kokosnoothout gebarbecued met een vinaigrette van maar liefst 42 verschillende kruiden en specerijen. De knolselderij was heerlijk zacht en de vinaigrette zat vol smaak en dat is begrijpelijk met 42 soorten kruiden en specerijen. Ongelooflijk hoe dat is samengesteld!

Wat ik ook belangrijk vind: er wordt kleur gebracht in het gerecht: een roze tint met een beetje groen, zorgt er voor dat de knolselderij er meteen een stuk aantrekkelijker uit ziet.

Het andere voorgerecht was langoustine op carpaccio van MRIJ-rund, foie met een vinaigrette van tomaat en framboos sorbet van meloen. Ik heb het niet geproefd, maar het zag er wel fantastisch uit en het oog wil ook wat!

Het hoofdgerecht van deze 3-gangen lunch was voor mij kabeljauw met meiknol en artisjok. Uiteraard weer met een heerlijke vinaigrette die het gerecht helemaal afmaakt.

Het andere hoofdgerecht bestond uit verschillende bereidingen MRIJ-rund, aardappelmousseline en bundelzwam. Ook krijg je er een toastje bij met steak tartare. Op de foto zie je hoe leuk dit geserveerd wordt. Er wordt geadviseerd de tartare halverwege het gerecht in één keer op te eten.

De derde gang van dit lunchmenu is tarte tatin met vanilleijs. Het klinkt zo simpel en ik kan er veel over zeggen, maar het was gewoon héél lekker. De tarte tatin is ook nog warm en dat maakt het natuurlijk nog eens extra lekker! Ook dit gerecht wordt weer mooi gepresenteerd.

Als je dacht dat dit het einde was van de driegangen-lunch dan heb je het echt mis! Nu komt namelijk de kar met huisgemaakte friandises voorrijden. En geloof mij, je weet van gekkigheid niet wat je moet kiezen. Macarons, madeleines, kletskoppen, bonbons meringues, kersentaartjes, chocoladecake, brownie, boterkoek, Franse soezen… alles wat op deze kar ligt is fantastisch.

Een bonbonnetje of macaron meer of minder? Daar doet het personeel echt niet moeilijk om. Kies wat je lekker vindt en geniet er van!

De paarse macaron met bramen en een mousse van lychee ziet er niet alleen fantastisch uit, zo smaakt ‘ie ook. Ook de kletskoppen zijn ongekend lekker en natuurlijk niet te vergelijken met die uit de supermarkt. Ook verrassend lekker: de boterkoek! Niet te vet en toch vol smaak.

De friandises worden samen met thee of koffie geserveerd. Ik ging voor een ‘kopje’ thee. Ook hier is weer een kar van waar allerlei soorten thee, kruiden en theepotjes op staan. Ik ging voor witte thee: white silver. Je krijgt er een zandlopertje bij, zodat je precies weet hoe lang de thee moet trekken.

Na al deze lekkernijen volgt er nog iets, dat je misschien niet zou verwachten in een sterrenrestaurant en dat vond ik nou juist zo leuk! Je begint de lunch met een (mini)’ijsje’ en je eindigt de luncht met een echt ijsje! Op ons ijsje ging een bolletje karamelijs en net zoals vroeger mag je je eigen dip kiezen: hazelnootjes, karamel, discodip, marshmellows, spekkies of gouden suiker. Daarna, lekker achterover zitten in de stoel en genieten van het ijsje.

#4 Drankjes

Een sterrenrestaurant staat er ook om bekend dat de drankjes worden afgestemd op het eten. Bij binnenkomst wordt er meteen gevraagd of je wilt starten met een aperitief. Deze zit overigens niet bij het menu inbegrepen.

Alcohol of geen alcohol, ook van de drankjes wordt een feestje gemaakt. Bij de wijnen wordt door de sommelier toegelicht waarom de wijn zo goed past bij het eten en waar de wijn vandaan komt. Ook de non-alcoholische cocktails zijn heerlijk en zien er geweldig uit (alleen van de kleur word je soms al blij).

Bij de tarte tatin wordt bewust geen alcohol geserveerd. Alles is in de lijn van ‘appel’ en zoetigheid. Door het toevoegen van alcohol zal dit de zoetige appelsmaak juist wegnemen. De appelcider die wordt geserveerd is inderdaad een echte aanvulling op het gerecht.

Tafelwater zit bij het menu inbegrepen, net zoals de koffie en de thee. Aan heerlijke drankjes zal het je deze lunch dan ook niet ontbreken.

#5 De rekening

Ik begrijp dat je benieuwd bent naar de rekening en die is ook zeker geen geheim! Een All-in lunch kost €77,50 per persoon. Het drankje als aperitief zit hier niet bij inbegrepen. De champagne kost €17,50 en de non-alcoholische cocktail €11,00.

#6 Samenvatting

Na bovenstaande gelezen te hebben, kun je je wel voorstellen dat ik enthousiast ben over deze lunch. Sommige Michelinster restaurants staan er om bekend dat je nog steeds trek hebt wanneer je het restaurant verlaat; nou dat is hier ab-so-luut niet het geval!

Al met al: heerlijk eten dat met zorg is bereid, geweldig bijpassende drankjes, fantastische huisgemaakte friandises, een gezellige en relaxte sfeer, fijn personeel en door alle kleine dingen er om heen maakt het dat deze middag een hele beleving is.

PS. als je weggaat krijgt je nog een leuke goodiebag mee met gin en een huisgemaakte macaron, zodat je thuis nog even kunt nagenieten!

Wil je reserveren? Dat kan gewoon op de website van FG Restaurant!

Meer lezen over een ander sterrenrestaurant? Lees dan eens mijn blog over The Jane in Antwerpen.

Zoek je nog een slaapplek in de buurt van FG Restaurant? Lees dan mijn blog over Boutique Hotel Suite Pincoffs.

Heb je naar aanleiding van mijn blog ook gereserveerd bij FG Restaurant? Laat dan even een berichtje achter. Of tag mij in jouw foto op Facebook of Instagram. Dat vind ik leuk! Vergeet je niet de #trood te gebruiken?


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply