0

Jasper – Columbia Icefield

Vanuit Banff reden we verder naar Columbia Icefield. Hier kom je langs als je Icefields Parkway volgt. Je kunt de auto/camper parkeren op het grote parkeerterrein en vervolgens een bezoek brengen aan het Columbia Icefield Discovery Centre.

Hier kun je kaartjes kopen voor de Glacier Skywalk en de kaartjes om een tocht te maken over de Althabasca Gletsjer.

Het ijsveld heeft een oppervlakte van maar liefst 325 vierkante kilometer. De temperaturen zijn hier dan opeens ook een stuk lager dan je gewend bent van de afgelopen dagen. Overigens is dit één van de grootste ijsmassa’s onder de Noordpoolcirkel!

#1 Glacier Skywalk

Wanneer je Jasper National Park inrijdt is het Columbia Icefield Discovery Centre één van de eerste dingen die je tegen komt. In het Discovery Centre kun je kaartjes kopen voor de Glacier Skywalk. Deze kosten $37 (ongeveer €25) per stuk. Een bus brengt je naar de Skywalk toe en vervolgens kun je zo lang blijven als je wilt. De bussen rijden af en aan om je weer terug te brengen.

De Glacier Skywalk is een groot glazen platvorm zwevend boven de afgrond.

Toen wij er waren was het wat bewolkt en soms wat regenachtig, waardoor het uitzicht helaas ook iets minder was. Het is echt een toeristische trekpleister en erg commercieel. Uiteraard is het leuk om op de Glacier Skywalk te hebben gestaan, maar uiteindelijk vond ik het minder spectaculair dan ik had verwacht.

#2 Althabasca Gletsjer

Wat ik wel heel spectaculair vond was het beklimmen van de Althabasca gletsjer! In het Icefield Discovery Centre kun je voor $114 kaartjes kopen om met de Ice Explorer (een voertuig dat gemaakt is om over de gletsjer te rijden) een tocht te maken over de gletsjer.

Wij besloten eerst even richting de gletsjer te lopen en zagen dat heel veel mensen (iedereen eigenlijk) voorbij de touwtjes gingen en zelf de gletsjer opliepen. De mensen die een kaartje hebben gekocht staan uiteindelijk op dezelfde plek als jij… Al met al kun je dus gratis de gletsjer op, maar dit is wel op eigen risico. Je kunt ook in een spleet vallen….

Ik vond dit heel gaaf om te doen, de combinatie van de kou, de wind, het ijs en het verhaal achter deze gletsjer die steeds meer verdwijnt door opwarming van de aarde maakt dit een bijzondere ervaring. De gletsjer trekt 2 tot 3 meter per jaar terug en wordt daarmee dus steeds kleiner/korter. Wanneer je naar de gletsjer toeloopt vanaf het parkeerterrein, zie je ook borden waarop staat dat de gletsjer zich in ‘dat’ jaartal tot hier begaf.

De gletsjer is best glad, dus doe wel gympen of andere goede wandelschoenen aan (ik liep hier op mijn Nike sportschoenen). Soms kom je een spleet tegen in de gletsjer, waar het koude gletsjerwater doorheen stroomt. Kijk dus wel echt uit waar je loopt.

Vervolgens reden we door naar de campground: Jasper Wapiti om de komende 2 dagen door te brengen in Jasper.

Heb je wat aan mijn tips gehad? Laat dan even een berichtje achter. Of tag mij in jouw foto op Facebook of Instagram. Dat vind ik leuk! Vergeet je niet de #trood te gebruiken?


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply