Deze mandarijnencheesecake met kruidnotenbodem is echt een succes als je het mij vraagt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet wist of deze cheesecake ging lukken, maar ik kan er niet onderuit: hij is perfect!
De bodem is gemaakt van kruidnoten, maar hiervoor kun je ook andere koekjes gebruiken. Het is maar net wat je lekker vindt en in huis hebt.
De tussenlaag is gemaakt van mascarpone en roomkaas. Door er wat geraspte mandarijnenschil aan toe te voegen, krijgt de tussenlaag een fris tintje.
De toplaag maakt dit taartje helemaal af met zijn mooie oranje kleurtje en is verfrissend lekker.
Enkel en alleen in de bodem zitten toegevoegde geraffineerde suikers van de kruidnoten. Als je die liever niet hebt, kan ik je een bodem aanbevelen met de koekjes van Biotoday, zoals in het recept van dit healthy bosbessen ontbijttaartje.
Het enige ‘vervelende’ van deze cheesecake is dat je veel geduld moet hebben! De cheesecake moet maar liefst anderhalf uur in de oven, een uur afkoelen en nog 3 uur in de koelkast! Ik kan je wel beloven: je geduld wordt meer dan beloond!

Ingrediënten (voor 12 taartpunten):
- 300 gram kruidnoten (of 1 pakje koekjes van biotoday)
- 100 gram (room)boter
- 400 gram roomkaas
- 500 gram mascarpone
- 4 eieren
- 10 mandarijnen
- 3 tl agar agar
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bekleed een springvorm van 20 centimeter met bakpapier.
- Verkruimel de kruidnoten in de blender tot kruim.
- Smelt de boter in een pannetje.
- Rasp de schil van 3 mandarijnen.
- Meng de gesmolten boter door het kruidnotenkruim, samen met de helft van de mandarijnenrasp.
- Giet het kruidnotenmengsel in de springvorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel.
- Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de bodem daarna uit de oven, laat afkoelen en laat de oven afkoelen tot 120 graden.
- Meng ondertussen de roomkaas en mascarpone door elkaar tot een egaal mengsel. Voeg de andere helft van de mandarijnenrasp toe en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Roer tot er een egaal mengsel ontstaat en giet over de kruidnotenbodem.
- Bak de cheesecake in 1,5 uur gaar in de voorverwarmde oven. Laat de cheesecake daarna nog 1 uur in de oven afkoelen. Let op: open de oven gedurende deze 2,5 uur nooit.
- Haal de cheesecake na 2,5 uur uit de oven, laat helemaal afkoelen en zet vervolgens minimaal 3 uur in de koelkast.
- Maak als laatst de toplaag: pers alle mandarijnen uit.
- Breng het sap aan de kook en voeg 3 el agar agar toe. Blijf roeren. Draai het vuur uit en blijf nog 1 minuut roeren.
- Giet het mengsel over de middenlaag en zet nog minimaal 1 uur in de oven, zodat de toplaag ‘hard’ kan worden.
- Versier daarna de taart eventueel met mandarijnenpartjes.
Tip:
- Maak de cheesecake de avond van te voren, dan weet je zeker dat alles goed is opgesteven.
Zin in meer van dit gezonde taartjes? Probeer dan ook eens dit gezonde bramentaartje met krokante koekjesbodem of dit gezonde frambozentaartje.
Heb jij deze cheesecake of een ander recept gemaakt? Laat dan even een berichtje achter. Of tag mij in jouw foto op Facebook of Instagram. Dat vind ik leuk! Vergeet je niet de #trood te gebruiken?
No Comments