0

Tip: Chips

Chips zijn gebakken aardappelschijfjes. Echter liggen er tegenwoordig zoveel soorten chips in allerlei smaken in de winkel, dat de aardappelschijfjes soms niet eens meer te herkennen zijn.

Ondanks dat ik let op wat ik eet, eet ik met regelmaat chips. Maar… ik eet niet alle chips. Aan de meeste soorten chips zijn namelijk suikers toegevoegd en vooral HEEL VEEL smaakversterkers (e-nummers). De smaakversterker die in veel soorten chips voorkomt is mononatriumglutamaat: E621. Er zijn verschillende meningen over, en onderzoeken gedaan naar dit e-nummer, maar al met al vermijd ik deze liever. Wil je trouwens meer informatie over e-nummers? Lees dan mijn blog daarover.

Daarnaast wordt de suiker in chips vaak aangeduid als ‘dextrose’, wat dus eigenlijk gewoon suiker is.

Ondertussen heb ik verschillende soorten chips gevonden waaraan geen geraffineerde suikers of e-nummers zijn toegevoegd.

Hieronder zie je wel chips ik wel in huis haal en je dus met een gerust hart af en toe kunt eten, omdat hier alleen pure ingrediënten in zitten.

#1 Knapperige Aardappel Crisps 

Deze zak koop je bij de Albert Heijn. Wat zit er in? Verschillende soorten aardappels: 19% vitelotte noir, 19% lady rosetta, 19% agria, 19% zoete aardappel, zonnebloemolie en zeezout. De Albert Heijn heeft ook een variant met knapperige groente crisps met de volgende ingrediënten:  Zonnebloemolie, 18% wortel, 18% rode biet, 18% pastinaak, 18% zoete aardappel en zeezout.

Een zak van 100 gram kost €1,69

#2 Biologische Naturel Chips

Deze is te koop bij de Aldi  van het merk Mama Nature. De chips bestaat uit slechts 3 ingrediënten: zonnebloemolie, aardappels en zout.

#3 Kettle Veg Chips Sea Salt

Te koop bij de Albert Heijn in een zak van 100gram voor €1,99. Chips gemaakt van bieten, pastinaak en zoete aardappel met zeezout.

#4 Naturel Tortilla chips

Dit is één van mijn favorieten, vooral met een dip van zelfgemaakte guacamole. Het bestaat uit mais, zonnebloemolie en zeezout. Deze koop ik bij de Hoogvliet. Een zak van 165 gram kost €0,52. Dezelfde chips (maar dan in een andere verpakking) verkopen ze ook bij Albert Heijn. In de zak zit 150 gram voor €0,59.

#5 Naturel Ribbelchips

De chips bestaat uit 3 ingrediënten: aardappel, zonnebloemolie en zout. Deze chips is overal wel te koop.

#6 Stapelchips Original

Pringles, maar dan zonder dextrose! Een bus van 175 gram kost €1,25 bij de Aldi. Aan de chips zijn geen kunstmatige smaakstoffen toegevoegd. De chips bestaat uit aardappelpoeder, zonnebloemolie, gemodificeerd aardappelzetmeel en zout.

Zoals je ziet, is de chips die ik in huis haal, naturel chips of groente chips. Sommige mensen vind het saai of ze vinden er weinig smaak aan zitten. Omdat ik al jaren zo min mogelijk toegevoegde suikers, e-nummers en geur-, kleur- en smaakstoffen eet, is mijn smaak veranderd. Chips met veel smaakversterkers, vind ik niet meer lekker en hebben voor mij een veel te sterke smaak, waar ik de volgende ochtend nog last van heb.

Daarbij vind ik het lekker om mijn eigen dipsausje er bij te maken, zoals guacamole bij chips nr. 4.

Bij nieuwe soorten chips, kijk ik ook altijd even naar de ingrediënten en zo vind ik toch nog steeds chips die wel bij mijn voedingsstijl past.

Wil je meer tips over andere producten? Klik dan hier.


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply