0

Tip: granola, muesli en cruesli

Kwark of yoghurt is lekker, maar het lekkerste is het toch wel met een beetje granola, muesli of cruesli er doorheen. De laatste jaren zijn er veel varianten op de markt gekomen. Op de verpakking staan allerlei teksten en kreten om er voor te zorgen dat jij het pak koopt zoals: ‘biologisch’, ‘rijk aan vezels’ of ‘100% lekker’. Laat je daar niet door misleiden en blijf het etiket goed lezen, want in heel veel ontbijtgranen zitten (veel!) toegevoegde en geraffineerde suikers verwerkt. Het lijkt dan alsof je een gezond ontbijtje hebt, maar dat is dan absoluut niet zo.

Wat doe ik dan door mijn kwark? Dat laat ik je hieronder zien. Alles is natuurlijk zonder toegevoegde suikers of e-nummers.

#1 Luxe granola met zaden en haver

Deze granola is te koop bij de Aldi. Er zijn 2 varianten: appel en kokos. De granola is crunchy en goed van smaak. Wat zijn de ingrediënten?

In beide varianten zitten: havervlokken, witlofwortel-extraxt, zonnebloempitten, meloenpitten, pompoenpitten en hazelnoten. In de appelgranola zijn nog extra gedroogde appelstukjes toegevoegd. In de kokosvariant zit 14% kokos. De Kokos zit ook in de appelvariant, maar dan maar 3%. Dus helemaal vrij van toegevoegde suikers en e-nummers.

In één zak zit 350 gram en kost €2,29.

#2 Bolletje krokante ontbijtgranen met pitten en Bolletje ontbijtgranen met noten

Bevat allerlei soorten meel, vlokken, zaden en pitten. Om het zoeter te maken is dadelpuree wel één van de ingrediënten. Je hebt ook de variant met rood fruit. Deze koop ik dan weer niet, omdat daar cranberry’s inzitten die gezoet zijn met geraffineerde suiker. Een pak van 375 gram kost €2,89 bij Albert Heijn en €2,75 bij Hoogvliet.

Ik maakte trouwens dit ontbijtje met de Bolletje ontbijtgranen. Klik hier voor het volledige (en zeer snelle) recept.

#3 Oot granola

Deze granola kun je online kopen in 4 smaken: Crunchy nuts, Cacao Boekweit, Chia spice en de Paleo mix. Alle varianten bevatten veel noten, pitten en zaden en bevatten minder dan 10% natuurlijke (!) suikers. Er zijn dus geen geraffineerde suikers toegevoegd, wel kokosbloesemsiroop, agavesiroop of ahornsiroop. De smaak Chia spice, bevat ook geen natuurlijke suikers! Daarnaast worden er alleen biologische ingrediënten gebruikt en wordt het zoveel mogelijk verpakt in recyclebaar materiaal. Via de website www.oot.nl kun je zelf samenstellen welke smaken je hoe vaak wilt ontvangen.

#4 Kellogg

Ook Kellogg heeft crunchy muesli zonder toegevoegde suikers in 2 varianten: amandelen, cashew en kokos of abrikoos en pompoenpitten. Beide smaken bevatten als hoofdingrediënt granen.

#5 Zelf granola maken

Ik maak regelmatig zelf mijn granola. Zo weet ik echt zeker dat er geen geraffineerde suikers aan toe zijn gevoegd. Hieronder vind je de recepten:

#6 Eigen pitten, zaden en vlokken

Wat ik zelf ook vaak doe is bovenstaande ingrediënten toevoegen aan mijn kwark. Het volgende doe ik er dan in:

  • 3 eetlepels havermout
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 2 eetlepels granola (Granola nummer 1)
  • een beetje kokosschaafsel
  • Een beetje superfruitmix van de Aldi: 150 gram kost €1,99 en bevat gojibessen, moerbeien, incabessen, cranberry’s en kokos.
  • 1 eetlepel zonnebloem- en pompoenpitten
  • 1 theelepel hennepzaad
  • 1 theelepel cacaonibs
  • Een paar walnoten

Hartstikke lekker en voedzaam!

Zo zie je, er is genoeg op de markt dat lekker én gezond is zonder allerlei toevoegingen. Laat je niet misleiden door de verpakking en blijf de ingrediëntenlijst goed lezen.


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply