0

Vervoer in Indonesië

In al mijn blogs over Indonesië lees je dat we veel verschillende dingen hebben bezocht. Misschien denk je nu: hoe kom je daar? Hoe regel je dat? Hoe duur is ‘t?
Hieronder vertel ik je hoe wij ons tijdens deze reis hebben verplaatst.

#1 Vliegtuig

De eerste is een inkoppertje, want ons eerste vervoersmiddel was natuurlijk het vliegtuig. Maar deze hebben we niet alleen gebruikt om in Indonesië te komen en om weer terug naar Nederland te gaan. We hebben het vliegtuig ook voor de volgende bestemmingen gepakt.

Van Naar Duur Kosten rp Kosten €
Jakarta Yogyakarta 1 uur en 10 minuten €31 p.p.
Bali Lombok 45 minuten €35 p.p.
Lombok Jakarta 2 uur €38 p.p.

Het zijn allemaal binnenlandse vluchten geweest en duren dan ook niet lang. Het is prima om je zo te verplaatsen: het bespaart je veel tijd en een binnenlandse vlucht is niet per se duurder dan de trein of de taxi!

#2 Taxi

De taxi is een populair vervoersmiddel in Indonesië en je komt dan ook overal taxichauffeurs tegen. Misschien voor de hand liggend, maar spreek van te voren de prijs met hen af, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

In Indonesië kun je grab gebruiken, dit is een app waar je in kunt voeren waar je heen wilt en vervolgens komt een taxi je halen op jouw locatie. De prijs wordt ook gegeven in grab. Eigenlijk hetzelfde als uber in Nederland.

Als je grab niet wilt gebruiken, is het wel handig om de app in te schakelen om een inschatting te maken van de prijs die je ongeveer moet betalen voor de rit. Je kunt er iets boven of onder gaan zitten, maar het moet in ieder geval niet veel naar boven gaan afwijken.

Waar hebben wij de taxi voor gebruikt, hoe lang duurde de rit en hoe duur was het?

Van Naar Duur Kosten rp Kosten €
Vliegveld Jakarta Hotel 8 minuten 200.000rp €12
Yogyakarta rondrit Yogyakarta rondrit 8 uur 700.000rp €42
Yogyakarta Malang 8 uur 1.700.000rp €100
Haven Gilimanuk Ubud 3 uur 600.000rp €36
Lombok airport Haven Bangsal 3 uur 300.000rp €18

Je ziet dat het echt een stuk goedkoper is dan in Nederland, maar je ziet ook dat de prijzen nogal kunnen verschillen. Het ligt er ook aan of je het zelf regelt of bijvoorbeeld het hotel iets laat regelen, in dat geval kost het altijd meer, maar maak je het jezelf wel gemakkelijk:)

#3 Paard en wagen

Op Gili Trawangan rijden er geen auto’s en staan er tientallen paarden met kar te wachten op toeristen die naar hun hotel gebracht moeten worden of die juist naar het centrum willen. Een ritje kostte ons 100.000rp (€6).

Wij hebben dit ritje gemaakt, omdat het hotel te ver was om te lopen met de koffers over de slechte ‘wegen’, maar daarna hebben we geen gebruik meer gemaakt van de paarden.
Ik vond de paardjes er niet allemaal even goed uitzien en het aantal kilo’s wat er in de kar werd gegooid was volgens mij ook veel te veel: 3 volwassen mensen en 2 zware koffers in een veel te kleine kar.
Op Gili Trawangan kun je gemakkelijk lopen of fietsen naar het centrum, de paardjes hebben het al zwaar genoeg.

#4 Fietsen

Op Gili Trawangan is het gebruikelijk om een fiets te huren. Hiermee verken je het eiland in een paar uurtjes. Wij huurden ze bij ons hotel en dit kostte 80.000rp per fiets, €4,80 per dag.

We gebruikten de fiets nog een keer en dit was in Yogyakarta. Hier konden we ze gewoon lenen bij ons verblijf en zo fietsten we in een paar minuten naar Prambanan.

#5 Motor

Ja, je leest het goed: motor en geen  scooter. Je ontkomt er bijna niet aan om tijdens deze reis een motor te huren. Wij huurden een motor in Ubud, Nusa Lembongan en op Lombok. De prijzen variëren tussen de 60.000rp en de 80.000rp, dus tussen de €3,60 en €4,80. Dit is inclusief benzine en helm. Geen geld toch!

#6 Riksja’s

Hier hebben wij geen gebruik van gemaakt, maar je ziet ze overal.

#7 De boot

Meerdere keren hebben we gebruik gemaakt van een ferry of fastboat om van eiland naar eiland te gaan.

Van Naar Duur Kosten rp Kosten € Wat
Jakarta Ketapung Bali Gilimanuk Ongeveer 1 uur Dit zat bij onze tour inbegrepen Dit zat bij onze tour inbegrepen Ferry
Bali – Benoa Nusa lembongan – yellow Bridge Ongeveer 1 uur 780.000 €47 Ferry
Nusa Lembongan Bali – Seminyak Ongeveer 30 minuten 400.000 €24 Fastboat
Lombok – Bangsal Gili Trawangan 15 minuten 85.000 pp €5 Fastboat
Gili Trawangan Gili Air 30 minuten 85.000 pp €5 Fastboat

Met bovenstaande informatie heb je een idee hoe je overal kunt komen en kun je een inschatting van de prijs maken.


Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply